Deși sunt departe de casă, moldovenii stabiliți în Chicago, nu uită de tradițiile și obiceiurile naționale. Mai multe gospodine și-au pus în practică măiestria culinară pe care au învățat-o pe plaiurile moldovenești, la un eveniment organizat de ,,Comunitatea Moldovenilor din Chicago” numit ,,Jupânesele dibace”.

Încondeierea ouălor și gătitul cozonacului au fost elementele cheie care i-au adus pe cei plecați, mai aproape de casă. ,,Dacă mamele sau bunicile noastre nu sunt lângă noi sa ne împărtășească cele mai frumoase secrete ale culinăriei  și ale pregătirii mesei de Paști, atunci  am hotărât să adunăm cele mai dornice jupânese care să împărtășească ceea ce au învățat din familii.

Pastele la Chicago

Condiția  a fost ca toate gospodinele prezente să vină cu șorțul de acasă și cu buna dispoziție, însă bucuria a fost imensă când am văzut ca pâna și copiii purtau șorțulețe și erau dornici să experimenteze încondeierea ouălor. Din acest motiv, am avut și un mini atelier pentru copii unde aceștia au colorat ouă, au pictat, și-au încercat îndemânarea jucându-se cu abțibilduri, iar alții au ajutat la întinsul aluatului pentru plăcinte.

Pastele la Chicago

 

Pastele la Chicago

Unele gospodine au adus elemente tradiționale cu care am aranjat o masă –  ,,Un colț de Casă Mare –  ca la mama acasă”, dar și bucate pregătite de ele, majoritatea de post – prune umplute, mere coapte, prăjituri, sarmale și multe alte bunătăți. Sorina Anton, o mămică și o gospodină pricepută din comunitate, a gătit un cozonac de o frumusețe aparte, care s-a mâncat imediat ce a fost scos din cuptor. O altă gospodină a adus vin de casă, trimis tocmai din Moldova.

Pastele la Chicago

Pastele la Chicago

Deși pregătisem jocuri pentru menținerea atmosferei, încondeierea ouălor și coacerea cozonacului au fost principalele activități din cadrul evenimentului. Distanța nu ne poate face sa uitam de unde am plecat, iar fiecare sărbătoare este un motiv în plus să readucem în casele noastre de  aici atmosfera din Moldova; să luăm din înțelepciunea și priceperea mamelor și bunicuțelor noastre și să le transmitem copiilor noștri pentru perpetuarea reperelor și identității noastre naționale”, a declarat pentru revista noastră președintele Comunității Moldovenilor din Chicago, Mariana Berbecaru.

Angelina Mășcăuțan, stagiară

Distribuie articolul: