În ediția de astăzi a Școlii Vinului de 1 minut, prof de vin Anastasia Sărătură și colegul ei, sommelierul Alex Staci, te învață cum să degustezi un vin și care sunt cei mai importanți pași în acest proces. Somelierii noștri au gustat din vinul Karagani din Găgăuzia și ți-l descriu în cele mai mici detalii.

„Primul pas este culoarea vinului, care poate fi de la galben pai – foarte deschis și chiar transparent, până la galben auriu, un indicator vizibil de maturare vinului la butoi. Aici avem un galben pai, important să nu avem impurități în vin și culoare să fie perfect cristalină, strălucitoare. Cel mai bine culoarea se vede pe un fon alb!
Pasul doi va fi aprecierea aromei, mai exact intensitatea aromei: de la vinuri cu intensitatea joasă până la vinuri foarte intens aromate, cum sunt muscaturile. Pentru a deschide aromele vom roti vinul în pahar – este ca și cum am da volumul mai tare la boxe ca să auzim mai bine muzica. Vom nota fiecare aromă găsită în vin, începând cu arome florale sau fructate, pănă la cele de lemn, nuci sau ciuperci.
Următorul pas va fi aprecierea gustului de obicei vom găsi in gust arome identice sau similare cu cele din gust. Tot la gust vom aprecia cât de sec (sau cum zic unii acru), cât de tare, sau dulce și cât de plin este gustul in gura. Adică totul trebuie să fie într-o armonie deplină.
Pasul 4 este aprecierea postgustului și aici vom atrage atenția la câte secunde se menține postgustul în gură? 1-3 sau 5-7 secunde. Care ne va ajuta la următorul pas aprecierea vinului cu o nota și concluzie finală.”

Distribuie articolul: