Dacă ești un mare iubitor de animale și dorești să-ți iei patrupedul în vacanțele de peste hotare, află că acest lucru este posibil, dar pentru a trece frontiera, pisicile, câinii și dihorii domestici au nevoie de mai multe acte decât doar de pașaport. Care sunt acestea, cât durează perfectarea lor și cât costă, aflați dintr-un material amplu realizat de jurnaliștii Agora.md.

Ce este un pașaport pentru animale

Pașaportul este un document ce permite ca un animal de companie să fie identificat în mod clar, incluzând caracteristicile ce permit să fie controlat statutul acestuia. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul.

Un pașaport pentru un animal de companie este valabil pe toată durata vieții acestuia, atâta timp cât sunt la zi și vaccinurile contra rabiei.

Cât costă un pașaport pentru animale: Experiența iubitorilor de animale

Doina Strună are în posesie un câine de rasă Pug de mai bine de patru ani. Decizia de a-i face un pașaport patrupedului a venit odată cu apariția lui Simba în familie. De atunci, acesta nu a lipsit din nicio vacanță și a explorat lumea alături de stăpâna sa.

Până la obținerea unui Pașaport a fost nevoie de un proces lung ce ține de sănătatea animalului pe care-l deține.

„A fost nevoie ca patrupedul să fie mai întâi de toate deparazitat, vaccinat conform vârstei și graficului pentru rabie și microcipat. Noi nu am dorit doar obținerea pașaportului. Am vrut să avem și posibilitatea să călătorim cu Simba peste hotare, așa că am fost nevoiți să facem și un test serologic”, povestește tânăra.

Potrivit ei, în Republica Moldova acest test nu poate fi făcut. Singura posibilitatea este doar colectarea analizei, care ulterior este trimisa în Cehia. Respectiv, suma pe care a fost nevoită să o scoată din buzunar a fost mai mare, decât în alte state ale Uniunii Europene.

„Rezultatul testului vine aproximativ într-o lună și jumătate. Acesta atestă faptul că animalul nu prezintă pericol de rabie si este eligibil să călătorească. Testul serologic este obligatoriu, cerut de către statele Uniunii Europene. În Ucraina si Rusia, putem călători fără el”, menționează tânăra.

Doina susține că pașaportul pentru Simba are doar beneficii

„Suntem asigurați că putem pleca oricând împreună, în orice direcție, fără a fi nevoiți să îl lăsăm în grija cuiva. Evităm stresul în primul rând pentru el, dar și pentru noi. De asemenea, putem demonstra oricând că este cățelul nostru, printr-o simplă scanare la veterinar”, mai spune proprietara.

Prețul unui pașaport este în jur de 100 de lei. Cheltuielile cresc însă simțitor dacă adaugăm și costul vaccinului (350 de lei), microcipul (350 de lei), testul serologic (180 de euro, pe care îl faci o dată în viață, important e ca ulterior să se facă la timp toate vaccinurile pentru rabie, de altfel scade valabilitatea testului).

„Obligatoriu, cu maxim 72 de ore înainte de orice călătorie, trebuie să mergem cu animalul la veterinar, pentru a primi permisul de călătorie. Ulterior, cu ștampila de la veterinar în pașaport și testul serologic, mergem la Direcția Sanitar-Veterinară, unde primim foia de călătorie, costă în jur de 200 de lei. Am luat-o și suntem liberi să călătorim”, mai menționează Doina.

Tânăra mărturisește că toate adunate împreună constituie o sumă mare. Dar odată ce deții toate actele necesare și ai analizele făcute la timp, costul documentelor necesare pentru fiecare călătorie nu depășește 200-250 de lei. Mai mult, Doina le recomandă tuturor stăpânilor de animale să le facă pașapoarte și actele necesare. Pe lângă pașaport și test serologic, Simba mai are și actul internațional, care atesta că este cumpărat de la persoane autorizate în vânzarea acestei rase de câini.

„Nu recomand achiziția animalelor de companie de la persoane neautorizate, în primul rând pentru a evita procurarea unui animal bolnav, dar și pentru a opri înmulțirea ilegală a animalelor”, spune Doina.

Nutza Poturac are un motănaș adoptat de șase luni. Decizia de a obține un pașaport a venit odată cu gândul de a-l lua în călătorii.

„Acest act l-am putut procura doar de la un medic veterinar licențiat și m-a costat 250 de lei. Datorită documentului putem duce evidența tuturor procedurilor veterinare (vaccinarea, profilactica antiparazitară, operații, etc)”, afirmă tânăra.

Citește continuarea pe Agora.md.