Biserica satului Ghidighici a fost ieri, 21 septembrie, neîncăpătoare. Creștini, dar și oameni curioși care l-au văzut pe părintele Maxim Melinti la televizor sau i-au citit interviurile și postările pe Facebook, au venit la biserică pentru a-l vedea, dar și pentru a merge acasă cu o carte. Au ținut cu tot dinadinsul să cumpere cartea proaspăt scoasă de sub tipar, semnată de părinte, „20 de sfaturi pentru femeile creștine”. 

IMG_0965

Am fost și eu. Modest din cale afară, părintele Maxim nu a vrut să vorbească el prea mult despre carte, despre sine…M-a invitat să spun eu două cuvinte. M-a invitat în față. Mai multe o să vă spun, părintele Maxim Melinti m-a lasat să stau cu spatele la altar, încălțată în adidași, și cel mai important, fără o basma pe cap. Nu am găsit una la intrarea în biserică, așa cum se întâmplă de obicei în biserici, unde îți poți alege una dintr-un teanc de broboade, în caz că ai uitat să îți iei de acasă.

IMG_0999

Despre asta, într-o mică măsură, este cartea „20 de sfaturi pentru femeile creștine”. Părintele Maxim Melinti sparge cu literele și gândurile sale zidul dintre creștini și biserică, dintre oameni și Dumnezeu. Este convins că obiceiurile inventate de oameni, anumite tradiții bisericești, îndepărtează creștinii de biserică. De aceea, el își propune să îi apropie. A lansat o carte în care se risipesc mituri. De exemplu, există superstiția că nou-născutul nu este protejat de îngerași până la botez și că nu poate fi văzut de nimeni până la botez. Este o eroare, scrie Maxim Melinti. Încă de la naștere, copilul are alături un înger păzitor.

Citește și: Părintele Maxim Melinti scrie o carte pentru femei – „20 de sfaturi pentru femeile creștine”

„Ar fi bine să purtăm această carte cu noi peste tot…Când avem de așteptat undeva, de exemplu la policlinică, o putem deschide și citi ca să ne inspire. Căci așa este părintele Maxim Melinti…o sursă de inspirație. Îl cunosc de 5 ani și ne-a ajutat foarte mult familia, ne-a oferit sfaturi bune și susținere. La îndemnul dumnealui, am înfiat 2 copii, iar îndoieli și obstacole au fost multe”, a povestit la lansare emoționată, cu lacrimi în ochi, doamna Natalia Sopco.

IMG_1036

Și mai mari emoții a trăit la lansarea cărții chiar părintele Maxim Melinti.

„Am trăit emoții deosebite, fără îndoială. Nu m-am așteptat la un număr atât de mare de participanți, inclusiv din Chișinău. Sunt recunoscător soției mele, care împreună „cu femeile noastre mironosițe” au făcut evenimentul să fie anume așa: cu un colțar național, cu plăcinte, sarmale și vin pe „care numai popa îl bea”, pe fundal Vivaldi”, povestește glumețul părinte.

IMG_0925

Nu am fost la toate bisericile din țară, dar ceva îmi spune că nicăieri nu s-a glumit vreodată și nu s-au spus bancuri, inclusiv despre preoți, așa cum s-a întâmplat ieri la lansare. A ținut-o cu glumele actorul Anatol Durbală, dar și părintele Maxim Melinti. Astfel, s-a creat un amalgam de emoții, într-o liniște divină, cu fețe senine privind omul în care au încredere, față de care poartă un respect profund și admirație. Maria Zaharia a venit cu un tort care l-a lăsat pe părintele Maxim fără replică și a plecat acasă cu vreo 6 cărți „20 de sfaturi pentru femeile creștine”. Prietenele și colegele de muncă au cerut câte un exemplar. De altfel, coada la autografe a fost foarte lungă. Părintele Maxim a tot lăsat gânduri alese și a făcut poze cu cititorii mai bine de o oră.

IMG_9828

Vă întrebați cum vă puteți face cu o carte? Mergeți la biserica din satul Ghidighici sau sunați-l pe părinte.

„Cine vrea să facă rost de o carte poate să mă sune. Eu vin des la Chișinău și mă pot întâlni cu doritorii în oraș. Numărul meu este 079256111.”

Vezi și: Prin hopuri…cu Maxim Melinti – preotul cu live-uri pe Facebook și un canal YouTube. Vezi mașina lui de lux

Astfel îl puteți cunoaște pe autor personal, o experiență care o să vă placă. Oricât de scurtă e o discuție cu părintele Maxim, mereu se lasă cu un sfat sau o frază care îți face ziua mai bună. De menționat este că autorul nu a stabilit un preț pentru carte, fiecare plătește cât dorește!
Foto: Rodion Gavriloi