Recent pe pagina de Facebook EA.md un părinte care a preferat să își păstreze anonimatul a descris amănunțit situația pe care o are în grădinița unde își duce zilnic copilul. Părintele se plânge pe comitetul părintesc din grupă care vine foarte frecvent cu mesaje și îndemnuri de a strânge bani și donații pentru diverse ocazii, acesta asemuindu-i cu „mafia”. Cititorul ne întreabă ce poate face, ce să întreprindă pentru a stopa această situație și cum să acționeze.

PS: Din motivul că autorul a șters postarea sau chiar contul său de pe Facebook, nu putem livra un link către povestirea postată. Am păstrat însă o poză cu istoria relatată de acel părinte.

poveste părinte

Revista noastră a rugat inițiatoarele grupului de Facebook al Părinților Solidari să comenteze această situație și să îi dea acestui părinte recomandările pentru a putea acționa corect pe mai departe.

„Conform legislației în vigoare, banii în instituțiile de învățământ de orice tip pot fi colectați doar prin intermediul Asociațiilor de părinți înregistrate la Ministerul Justiției și aceste achitări au caracter benevol. Dacă comitetul de părinți despre care vorbiți nu prezintă o asociație de părinți legală și vă impun să dați bani, vă îndemnăm să apelați la CNA 0-800 55555. Depuneți o sesizare în scris.

Al doilea sfat este să vorbiți despre această situație cu directorul instituției și cu educatoarea grupei în care merge copilul. Cereți bugetul alocat Grădiniței pentru anul 2017. Prezentați acest buget tuturor părinților.

În ultimă instanță, scrieți o plângere la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Părinții nu sunt datori să acopere toate cheltuielile din grădinițe. Ceea ce fac doamnele (părinți ca și dvs) constituie o încălcare și ea poate fi pedepsită conform legii”, au menționat inițiatoarele grupului Părinților Solidari.

Membrele fondatoare ale grupului, care militează frecvent pentru îmbunătățirea condițiilor în instituțiile de educație timpurie, pentru lupta cu corupția și taxele ilegale, vă îndeamnă pe cel care ne-ați sesizat, dar și pe alți părinți, să dați dovadă de curaj și să fiți un exemplu pentru alții.

parinti solidari„Despre comportamentul față de copil, putem să vă zicem doar să fiți mai prudent(ă). Dacă educatorul aplică tratamente discriminatorii față de copil, apelați de urgență la Direcția Educație și Tineret de Sector și la Comisia de Integritate din cadrul DGETS cu o plângere.

Îndemnul nostru final: ieșiți din postura de anonim! O să fiți un exemplu demn de urmat de alții! Nu aveți de ce să vă ascundeți, atâta timp cât în RM educația este un drept garantat de Constituție și nu faceți nimic ilegal. Iar dacă o să aveți probleme de această cauză, Grupul Părinților Solidari vă poate veni în ajutor”, au mai remarcat fondatoarele grupului.