Creativă și ingenioasă - este, poate, prea puțin spus pentru a o caracteriza pe EA. De curând, creatoarea de modă Lidia Naforința, sora sopranei Valentina Nafornița, și-a impresionat urmăritorii cu noul său hobby, care, în doar câteva luni, a prins popularitate în spațiul virtual. Confecționează păpuși pline de... dragoste sau „păpuși perfecte”, așa cum le numește chiar ea. De ce îi place să le spună așa și de unde găsește inspirație ca să transforme o bucată de pânză într-o asemenea minunăție, aflați din interviul pe care l-a acordat Lidia pentru revista noastră.

Lidia, ești o persoană artistică! Drept dovadă stau zecile de creații  vestimentare ce îți poartă semnătura. Zi-ne de unde și până unde ai decis să faci păpuși? Poate e o dragoste din copilărie?

Pasiunea pentru păpuși a apărut din dorința de a crea. Atunci când am timp liber, prefer să fac ceva util, iar păpușile sunt ocupația perfectă în acest caz. Depun foarte mult efort asupra lor. Atunci când creez mă simt împlinită. Păpușile sunt care o relaxare pentru mine. Dacă vreau să mă relaxez, încep să mă gândesc cum aș vrea să arate următoarea păpușă din colecția mea.

19665172_1470933942965744_5006748248545855042_n

Nu ești prima care confecționează asemenea jucării, ca să le spun așa. Totuși, prin ce te diferențiezi de restul lumii?

Este adevărat faptul că mulți confecționează astfel de păpuși. Cred că cel mai corect ar fi să întreb publicul care a procurat creațiile mele, prin ce sunt ele diferite. Părerea mea este că detaliile pe care le au păpușile ce-mi poartă semnătura le fac unice.

Citește și: Făurește nu doar haine! Creatoarea de modă Lidia Nafornița și-a descoperit o nouă pasiune

E aceasta o mică afacere sau păstrezi fiecare păpușă în „arhiva personală”. Dacă le comercializezi, cât costă un exemplar?

Acum ceva timp doar visam la acest hobby, iar atunci când am văzut că păpușile pe care le fac mai sunt și foarte întrebate, am înțeles că nu trebuie să mă opresc. Costul unui exemplar pornește de la 80 euro.

21078356_1519782688080869_8461004976104866434_n

Ce materiale utilizezi la confecționarea acestor minunății? Și… de ce nu sunt „vorbitoare”?

Cofecționarea unei păpuși constă dintr-un șir de etape. Totuși, în prim plan se află pânza din care se confecționează însăși păpușa, corpul ei. E o pânză foarte calitativă, care nu se găsește la noi, ci se importă. În rest, folosesc des bumbacul, fatinul – din care se fac fustițele și, desigur, polisterul cu care sunt umplute. Acum nu au guriță, pentru că așa este stilul lor, dar pe viitor, cine știe.

Vezi și: Valentina Nafornița a revenit în Moldova pentru aniversarea surorii! Lidia a împlinit 27 de ani (FOTO)

Ce este cel mai complicat în procesul de lucru și, de obicei, cum și când îți vine inspirația?

Pentru mine chiar nimic nu e dificil în confecționarea lor. Încep să le creez atunci când simt că am cea mai mare inspirație și simt că fac lucrul cu drag, nu din obligație. Anume atunci îmi ies cel mai bine și chiar… perfecte. Tare îmi place acest cuvânt. De fapt, eu mereu tind spre perfecțiune.

20229114_1484109958314809_1545854675470714247_n

Din postările tale, este de remarcat faptul că sora ta, Valentina te susține în toate: îți poartă rochiile și îți laudă îndemânarea și creativitatea cu orice ocazie. Ce părere are despre păpușile tale? Ai conceput una și pentru ea?

Ați remarcat foarte bine. Într-adevăr, Valentina mă susține și mă încurajează în toate. Încă nu am confecționat o păpușă pentru ea, dar urmează. Totul la timpul lui.

Lidia, rochiile tale au deja o „căsuță” a lor. Ce planuri de viitor ai la capitolul păpuși?

Păpușile cred că se vând foarte bine în mediul online și acest fapt este îmbucurător pentru mine. Pe viitor, îmi propun să organizez diverse masterclass-uri, traininguri în acest domeniu. Mi-aș dori să vin cu ceva nou. Cert e că din creat nu mă opresc și nu mă voi opri niciodată.

Foto: Facebook.com, Instagram.com