Păpușile de acum 30 de ani, pe care le aveau fetițele din spațiul sovietic, diferă foarte mult de ceea ce găsim astăzi pe piață. Diferă și mesajele pe care le transmit copiilor. Despre asta am stat de vorbă cu Aliona Munteanu, actriță și profesoară de teatru în Canada. „Cu păpușile din trecut mă jucam singură, în odaia mea, pe când păpușile mele de astăzi au spectatori. Am rămas cu inima de copil. Fiecare poveste pe care o spun copiilor manipulând păpușile în teatru (marionete cu fire, păpuși cu vayang, muppets, bi-ba-bo de mână sau mari de natură umană) are un mesaj educativ. Iar păpușile prind viață prin mânuirea mea și ne duc cu ele în lumea frumoasă a basmelor și a copilăriei.”

Aliona este convinsă că păpușile pot contribui la formarea caracterului și a principiilor viitorului adult. Imaginea păpușilor dictează, într-o mare măsură, viziunea copilului asupra vieții.

„Când eram mică, îmi doream foarte mult să am păpuși și timp ca să mă joc cu ele. Am avut, cu greu, doar câteva păpuși în viața mea. Patru dintre ele: Linda, Taniușa, Irinuca și Larisa și acum se găsesc în casa părintescă, stau la vitrină, ca într-un mic muzeu, spre amintirea copilăriei mele. Linda, o păpușă cu părul lung și în rochie de mireasă, mă făcea să îmi doresc și eu păr lung, să am într-o zi o rochie ca a ei. Această păpușă, întruchipa, în ochii mei, frumusețea. Încă nu am apucat să port o rochie de mireasă, dar sper să se întâmple în curând. Tăniușa, o școlăriță în uniformă, reprezenta ascultarea și inteligența. Irinuca avea o problemă la un ochi, care era mai decolorat, reprezenta pentru mine puterea de a învinge indiferent de problema pe care o ai sau de felul cum arăți. Larisa mă făcea să mă gîndesc la toate verișoarele care îmi erau dragi, dar care erau departe de mine, în alte sate din Moldova, mai târziu și în alte țări din lume, dar jucîndu-mă cu ea îmi imaginam că mă joc ba cu Olesea, ba cu Larisa, ba cu Irina, Ala, Snejana sau cu Diana...”

Aliona spune că avea grijă de păpușile ei ca de ochii din cap.

„Am avut mereu foarte mare grijă de păpușile mele. Le îngrijeam, le spălam, le coseam hăinuțe, le educam, le vorbeam, le cântam, etc. Mă purtam cu ele de parcă erau vii, de parcă erau copilele mele.”

Cum e cu păpușile din zilele noastre? Ce mesaje le transmit copiilor producătorii păpușilor Barbie sau Bratz, de exemplu? La această întrebare ne răspunde militanta pentru egalitatea de gen, autoarea Vlogul unei mame feministe, Alina Andronache.

„Ambele modele de păpuși promovează superficialitatea. Mai ales păpușile Barbie promovează un model de frumusețe nerealist, imaginea unei femei sexy, supra-machiate, care trăiesc în lux.  Multe fete le iau drept model de frumusețe, imagine greșită în viziunea mea. Formele corpului pe care le au aceste păpuși au uneori consecințe grave: anorexie, complexe, depresie, tulburări de alimentație. Fetele uită să fie ele însuși și să se respecte, să se iubească așa cum sunt. Jucăriile joacă un rol important în dezvoltarea copiilor, creativitatea, inteligența și încrederea în sine. Ce văd fetele când privesc o păpușă Barbie, o femeie frumoasă, care are de toate, poate fi oricine și cel mai important e ideală și arată superb, apoi își dau seama că ele nu sunt așa și tind spre un model de „frumusețe feminină” superficial, iar în viață nu totul este atât de roz. Această senzație are un impact negativ asupra stimei de sine a fetelor.”

Așadar, nu se pune accentul pe frumusețe interioară, dar exterioară, fapt ce aduce la situații de discriminare în rândul copiilor și nu doar. Părinții ar trebui să fie mai conștienți și mai atenți atunci când aleg jucării pentru copiii, este îndemnul Alinei Andronache. 

„Mă bucur că la începutul anului 2016 producătorii au lansat o linie nouă de păpuși care nu doar că au forme diferite, dar și culoare la piele diferite, stil de îmbrăcăminte. Astfel promovează individualitatea și diversitatea”.

Ce-i de făcut atunci când fetița cere să îi fie cumpărată o asemenea păpușă, pentru că le vrea ea sau din motiv că mai toate prietenele vin cu o Barbie la joacă?

„Pot spune cum aș reacționa eu. Dacă mi-ar cere să o cumpăr (deși sunt sigură că nu va dori),voi avea grijă să îi explic fetiței mele că e o simplă jucărie și că este important să fie ea însăși mereu. Mereu le explic copiilor mei că toți suntem diferiți, pentru a evita discriminarea.”

Mai este importantă explicația că nu trebuie să corespundem unor prototipuri, unei imagini care se promovează în societate. E minunat când fiecare din noi arată diferit și gândește liber.