Autoritățile suedeze nu mai vor să tolereze nicio distincție între sexe. Ceea ce înseamnă chiar și posibilitatea ca părinții să aleagă orice nume pentru copil, cum ar fi „Lisa” pentru băiat, iar „Jack” pentru o fată, notează Slate.com. Suedia este țara cu cel mai ridicat procent de femei în forță de muncă. Totuși, aceasta nu pare suficient pentru suedezi, care își doresc o egalitate mai mare. Politicienii social-democrați au propus instalarea toaletelor neutre, așa încât oamenii să nu fie împărțiți între bărbați și femei.

În același timp, o parte din grădinițe deja au interzis referințele la sexe, referindu-se la copii prin intermediul numelor sau apelativelor de tipul „amicilor”, „puișorilor”. Aceștia consideră ca grădinițele trebuie să „contraatace rolurile tradiționale de gen” și să ofere băieților și fetelor „aceleași oportunități și șanse, fără să fie limitați de roluri de gen stereotipice”.

Acum, suedezii merg mai departe, începând să dea fetițelor nume de baiat, iar băieților nume de fete. În acest context, o companie de haine pentru copii a scos secțiunile separate pentru băieți și fete din magazine, iar în blogosferă și în societate apar tot mai des discuții despre cum să-ți îmbraci copilul „neutru”.
În 2010, Formul Economic Mondial a numit Suedia drept cel mai egalitarist stat din lume din punct de vedere al genului.

Distribuie articolul: