Oxana este una din cele mai bune sportive din Republica Moldova, este campioană naţională la canotaj, fotbal şi rugby pe parcursul mai multor ani. Pe lângă faptul că este căpitanul echipei naţionale de rugby, joacă la clubul FEMINA a Universităţii de Sport din Chişinău şi activează la clubul sportiv „OTRADA” din Odesa, cu care a devenit, ani la rând, campioană şi a câştigat Cupa Federaţiei din Ucraina.

Pasiunea pentru sport

Oxana activează la clubul sportiv „OTRADA” din Odesa, pe lângă clubul FEMINA-USEFS din Chişinău și spune că nu şi-a imaginat vreodată că va face sport de performanţă. Ea povesteşte că în copilărie era o fire activă şi plină de energie, şi a practicat voleiul. Despre rugby, îşi aminteşte că a început să-l practice în primul an de facultate „în orar aveam ore de rugby, nu înţelegeam acest tip de sport, dar profesorul a insistat să vin la un antrenament şi am acceptat. De atunci, am îndrăgit acest sport”, îşi aminteşte sportiva moldoveană. E mândră că persoanele dragi au susţinut-o şi spune că îi place să facă acest sport şi acest lucru se vede și din rezultatele obţinute.

Este maestru în sport la rugby și canotaj

A obţinut titlul de maestru în sport atât la rugby, cât şi la canotaj. A deţinut titlul de campioană naţională la canotaj, fotbal şi rugby şi a participat la multe turnee internaţionale. Îşi aminteşte de participarea la primul turneu internaţional de rugby: „înainte de plecare, antrenorul şi preşedintele Federaţiei de rugby ne-au spus că plecăm pentru acumulare de experienţă, nu ca să câştigăm, însă am dat dovadă de spirit de echipă, de faptul că sunt din Republica Moldova şi am ocupat locul trei”. Totuşi, recunoaşte că cel mai reuşit rezultat l-au avut în anul 2010, atunci au câştigat campionatul European divizia A la rugby „acele clipe au fost cele mai plăcute şi fericite în cariera mea de sportivă. Pentru asta merită să practici acest sport”.

Pe drumul succesului, sportiva a avut şi ocolişuri, și momente mai puțin plăcute. De exemplu, la un turneu internaţional, povesteşte că „am avut un antrenor rus, care mi-a spus că nu sunt pregătită să particip, însă eu am dat dovadă de caracter, m-am încăpăţânat şi am obţinut locul I atunci, cred că a fost culmea extazului profesional”. Un alt moment dificil pentru Oxana a fost la calificările campionatului mondial de la Moscova: „am fost traumată, dar am jucat pe teren şi nu am lăsat echipa la greu”.

Sportul te face puternic

Oxana crede că anume sportul a făcut-o mai puternică, atât la caracter, cât şi fizic, însă admite că „rugby-ul feminin nu e la fel de dur ca cel masculin, însăşi bărbatul este mai dur ca femeia şi se manifestă altfel pe teren. Oricum, pe teren sunt rugbistă, sunt lider, iar în afara lui sunt femeie şi aceasta nu mă împiedică în viaţa de zi cu zi să fiu fiică la părinţi, soră la fraţi şi prietenă celor apropiaţi”.

Sportiva explică că rugby-ul nu e doar un sport care necesită disciplină, curaj, dârzenie, căci „aceste calităţi le deţin toţi rugbiştii, însă trebuie să mai ai şi voinţă, plăcere din ceea ce faci, aspiraţie spre victorie şi, nu în ultimul rând, rugby-ul este un sport de echipă, în care foarte mult contează atmosfera familiară, pozitivă, care se manifestă în colectiv”.

Cariera şi viaţa personală

Despre posibilitatea îmbinării cu succes a vieţii de familie şi cea sportivă, Oxana spune că „e foarte greu să ai succes şi în carieră, şi pe plan personal, trebuie să sacrifici şi să faci o alegere corectă, deoarece este prezentul şi viitorul tău în mâinile tale”. Tânăra sportivă mai povesteşte că practicarea acestui tip de sport nu pune pe fugă potenţialii admiratori ai fetelor rugbyste: „nici cum nu influențează negativ asupra atenţiei masculine, din contra, avem temă comună de discuţie”.

Despre familie, sportiva ne spune că aceasta a fost mereu alături de ea atât când avea parte de victorie, cât şi de înfrângere: „familia a fost mereu alături de mine atunci când am câştigat şi m-au susţinut când am pierdut meciul, tot timpul au fost mândri că au o fiică care practică sportul şi obţine rezultate performante”.

Din planurile sale de viitor fac parte evoluţia ascendentă a echipei sale sportive şi dorinţa de a fi fericită. „Atât femeia Oxana, cât şi sportiva, îşi doresc unul şi acelaşi lucru: să ajungă cu echipa să participe la Olimpiadă şi să fie fericită alături de cei dragi”.

Distribuie articolul: