Te cucerește prin simplitate, naturalețe și bună dispoziție. Absolventă a facultății de matematică și informatică, Oxana Bocancea a decis să devină make-up artist. Oricât de ciudată v-ar părea această combinație, ea afirmă că machiajul reprezintă un amestec de elemente de pictură, matematică și biologie. I-a plăcut tot ce ține de frumusețe și machiaj de când se ține minte. Paleta de farduri și rujul mamei au fost jucăriile preferate, iar oglinda – prietenă fidelă. „Cosmeticele mamei erau ca o baghetă magică. Când ea nu era acasă, le luam și în fața oglinzii combinam culorile”, își amintește Oxana.

A luat lecții de pian timp de șapte ani de zile, iar o simplă vizită în cabinetul de artă plastică a determinat-o să urmeze un curs de pictură. Acum, recunoaște că acele cunoștințe acumulate în cadrul orelor de pictură o ajută foarte mult la combinarea culorilor în timpul machiajului. „Îmi plac combinațiile de culori, iar în această meserie am revenit la pictură, ceea ce desigur a fost un plus pentru mine”, spune tânăra.

Prima sa afacere
Prima sa tangență profesională cu lumea frumuseții s-a produs la vârsta de 16 ani, când a început să lucreze ca reprezentant al unei companiei de produse cosmetice. Pentru ea, a fost o experiență pozitivă: „Mi-a plăcut foarte mult să fiu reprezentant al acestei companii. Am avut posibilitatea să câștig banii proprii. Îmi plăcea să comunic cu femeile, să le explic și să le ajut cum să devină mai îngrijite, cum să-și păstreze frumusețea naturală”, povestește Oxana.

Așa a ajuns să vadă machiajul ca pe o profesie. „Am decis să fac make-up profesional deoarece mergeam pe stradă și vedeam unele fete cu o sprânceana mai sus, alta mai jos, mă deranja asimetria. Nu mă uitam cum este îmbrăcată, ci cum este machiată, chiar încă neavând cunoștințe profunde în domeniu. După ce am făcut cursurile, a devenit o obsesie pentru mine să merg pe stradă și să mă uit la fete cum sunt machiate”, își amintește ea.

Muzica în timpul machiajului
În timp ce machiază, ea mai fredonează melodii. „Este o chestie pe care mă surprind că o fac foarte des. Mai ales când deja sunt la final și văd rezultatul, atunci încep să cânt, să fredonez cântece. Aceasta înseamnă că îmi place foarte mult ceea ce fac, rezultatul care-l văd mă bucură. Muzica este un mijloc de exprimare foarte sugestiv a sentimentelor, a stării în care mă aflu”, crede Oxana.

Cel mai mult îi place să scoată în evidență ochii. A înțeles aceasta după ce a urmat diferite cursuri profesionale de machiaj, organizate de profesioniști din Rusia și Ucraina. Are un site pe care îl administrează, www.lectiidemachiaj.com. „Am făcut acest site deoarece doresc să mă împart cu cunoștințele despre machiaj, cum ar trebui să fie forma sprâncenelor, care sunt proporțiile feței”, spune Oxana.

„De-aș putea fizic, aș machia 24 de ore”
Pentru ea, machiajul nu este o modalitate de ascunde vreo imperfecțiune a feței, de a deveni o altă persoană, ci mai curând de a accentua ceea ce ai mai valoros de la natură. „Dacă ai ochii frumoși, de ce să nu-i scoți în evidență? Machiajul este o artă. Ea combină în sine desen, pictură, matematică și un pic de biologie. Trebuie să știi cum să le combini astfel ca în mod normal machiajul să fie curat”, spune tânăra.

Potrivit ei, un make-up artist nu trebuie să atașeze aceeași tehnică de machiaj tuturor fețelor, ci să analizeze clientul, ca să își dea seama ce fel de machiaj i se potrivește, în funcție de ținută, de nuanța pielei și coafură.
Îi place foarte mult această meserie. „De-aș putea fizic, aș machia 24 de ore. După ce termin de machiat, iar fata este mulțumită, ea mă face fericită, deoarece munca mea i-a adus bucurie pe toată ziua”, spune tânăra.

Despre vedete și machiaj profesionist

A făcut make-up mai multor vedete din Chișinău. Recent, a participat la filmarea unui videoclip al interpretului El Radu, unde a făcut machiajul tuturor persoanelor care s-au filmat în acest videoclip. Ca experiență, zice că această colaborare a fost una frumoasă pentru ea.
Oxana spune că durata unui machiaj depinde de complexitatea lui, de textură și forma feței. „Cel mai greu machiaj durează o oră și un sfert. A fost o situație când persoana avea pleoapa căzută peste ochi și a trebuit să fac schema pentru machiaj astfel încât să nu scot în evidență cutele de la ochi”, spune tânăra.

Mai multă muzică
Pe lângă faptul că lucrează ca make-up artist, Oxana este studentă la Facultatea de muzică a Universității de Vest din Timișoara. „Muzica este pentru suflet. Îmi place să cânt, deși nu mă văd pe scenă. Muzica, dansul și glumele exprimă lumea mea interioară. Dacă acesta e modul în care pot să mă exprim cel mai bine, de ce să nu-l dezvolt?”, se întreabă tânăra.

Și mai mult machiaj profesionist
Tot de Timișoara își leagă și planurile de viitor — acolo își dorește să deschidă o școală de machiaj. „Nu deschid la noi, în Moldova, deoarece sunt școli foarte puternice care au ce oferi tinerelor. În România în schimb, ceea ce ține de cosmetice la nivel de atelier este mai puțin dezvoltat. E mai greu să fii primul, însă cred că merită și femeile din România să li se reliefeze la maxim frumusețea”, conchide Oxana.

Distribuie articolul: