În jurul botezului s-au împletit mai multe obiceiuri și practici nocive. Ion Adronache, autorul vlogului „Ortodoxia-pentru că așa trebuie”, a ținut să risipească unele mituri. „Deseori văd mamele copiilor care nu participă la botez. Ele sunt impuse să stea în pridvorul bisericii și încearcă cât de cât să audă slujba botezului. Ele sunt mame, care prin efort enorm, au adus la viață pe copilul lor, mama este cea mai potrivită persoană să țină nou-născutul în brațe la botez. Mai ales că și copilului îi este cel mai bine la mama în brațe. Nu poate fi vorba de vreo necurăție. Dar dacă totuși preotul insistă să se săvârșească acea slujbă oficială, care în popor se numește molitva mamei, chiar dacă încă nu au trecut cele 40 de zile în care femeia este considerată necurată de unii, în acel moment mama poate intra în biserică să se împărtășească.”

Alina Andronache: „După nașterea Ioanei, preotul a făcut toată rânduiala ce se cuvine unei femei după naștere, iar eu intram în biserică și împreună cu toată comunitatea mă împărtășeam din trupul lui Hristos, chiar dacă fiica noastră nu era botezată, iar la botez eu nu stăteam în pridvor, ci o țineam pe Ioana în brațe. Este o bucurie enormă să o vezi și să participi la botezul copiilor tăi.”

Mai există o practică, atunci când după încreștinare, preotul îl duce spre altar, apoi îl pune copilul jos în loc să îl dea părinților să îl țină în brațe. 

„Copilul nu este un obiect, ci o creație a lui Dumnezeu, cel pentru care Hristos a murit și a înviat, orice om merită respect și demnnitate, cel mai bine ar fi ca preotul să dea copilul părinților în brațe.”

Mai există practica de a arunca bănuți în cristelniță pentru ca pruncul să fie bogat. Creștinismul nu este o religie a bogăției materiale pe pământ, ci o acceptare a vieții după modelul lui Hristos. Cumetria s-a transformat în act de fală, chef cu buturi spirtoase, ceea ce nu are continuitate liturgică cu botezul și nu are duh evanghelic. Crâșma e un detaliu fără de care, cred unii, nu poate fi săvârșit botezul. Acel buchet nu are nicio treabă cu slujba botezului, este doar un obicei local. Înseamnă ungere, spălare. Mai multe despre obiceiurile inventate de enoriași sau preoți, legate de botez, urmăriți în vlogul lui Ion Andronache.