Orientarea în carieră le oferă tinerilor oportunitatea de a lua o decizie informată şi rațională privind viitorul profesional. În condițiile în care tinerii din Moldova fac alegerea în mare parte bazându-se pe popularitatea universităților și facultăților la modă, dorințelor părinților, iar rata  şomajului în rândul tinerilor în 2012, a atins nivelul de 16 %, orientarea în carieră este mai mult decât utilă, este necesară. Ce presupune orientarea în carieră și când ar trebui să se facă, ne spune în detalii trainerul în domeniul orientării profesionale, Nati Vozian.

Ce este orientarea profesională și cât este ea de utilă tinerilor de astăzi?

Orientarea în carieră este direcția de viitor pe care fiecare din noi o alege şi o urmează în viaţa sa profesională. Aceasta direcție este rezultatul unei decizii informate și asumate, bazată pe evaluarea abilităților, intereselor, aspirațiilor proprii şi nu în ultimul rînd a tendințelor de pe piața muncii. Orientarea în carieră le permite să îşi cunoască şi să-şi evalueze potenţialul, să-și planifice viitorul profesional şi să identifice acţiunile și resursele necesare pentru a-şi urma cariera.

Când trebuie să înceapă cursurile de orientare profesională și cine e în drept să ofere această informație tinerilor?

Experienţa arată că acitivtăţile în orientare în carieră ar trebui să înceapa în clasa a șaptea, a opta. Astfel ca tinerii, deja în anii ulteriori de studii să îşi consolideze abilităţile şi să înceapă pregătirile pentru facultatea aleasă. În unele licee, prishologii sau diringinţii de clasă efectuează activităţi de orientare profesională. După mine, totuşi cred că specialiştii în resurse umane sau consilierii / trainerii pe orientarea în carieră sunt în drept să le ofere copiilor informaţia necesară şi să organize activităţi specifice pentru orientarea profesională.

Cum se desfășoară un training pentru orientarea profesională și cât de util este înainte de a aplica la facultate, spre exemplu?

Un training pentru orientare în carieră se începe simplu, cu întrebarea ce vrei să devii?  Un training de acest fel este o activitate ce nu vine să ofere răspunsuri, ci mai curând să provoace tinerii să gândească altfel şi să găsească singuri decizia corectă. Astfel, în timpul traingului, tinerii îşi autoevaluează potenţailul, lucrează în echipe şi “prezintă” profilul economistuluil, juristului, mediculul, astronomului ideal (am avut tineri care visau să devină astronomi), fac schimb de opinii despre profesiile alese, cunsoc date depsre situaţia pe piaţa muncii, de ce rezultatele excelente la studii nu întotdeauna îţi asigur şi un job bun, importanța activităţilor extra curriculare şi a voluntariatului şi nu în ultimul rând nivelul de remunerare.

Tinerii care au participat la astfel de trainiguri, le-au găsit extrem de utile. În special, pentru că noi discutăm şi despre cum să selectăm universităţile, facultatățile în funcţia de decizia  luată sau profilul profesional ales. Mai mult decât atât, tinerii învaţă cum să scrie un CV, o scrisoare de motivare şi să facă faţă unui interviu. Toate aceste fiindu-le utile şi în procesul de depunere a dosarului la facultate.

Există și reorientarea profesională? Cum se face acest proces?

Oamenii uneori își schimbă direcţiile în viaţă și nu doar acea personală, ci și profesională. Aceste schimbări se produc inclusiv după vârsta de 25-30 de ani. În aceste momente, reorinetarea profesională este extrem de utilă. Pe lângă traingurile de orientare în carieră, ei pot beneficia şi de consiliere profesională. Unii din clienţii mei, sunt oameni cu studii superioare, care la un momet dat au realizat că ceea ce fac acum nu este ceea îşi doresc cu adevărat. Atunci consilierea profesională și activitățile de reorientare îi ajută să găsească direcţia nouă, care le aduce satisfacţie atât profesională, cât şi personală.

Care este situația în Moldova cu privire la orientarea profesională în rândul tinerilor?

Mi-aş dori ca situaţia să fie una ca în Germania, unde orientarea în carieră are o tradiţie lungă în școli, în special la etapa gimnazială. Astăzi în peste 16 land-uri, orientarea profesională este obligatorie și introdusă în curriculumul școlar.

În Moldovă, există cîteva licee în care psihologii efectuează un set de teste-şablon pentru oreintarea în carieră. Mai sunt şi cîteva inițiative, susţinute de AISEC Moldova şi trainiguri în cadrul LeaderShe Academy sau Centrul Media pentru Tineri, dar din păcate, acestea nu sunt suficiente pentru a avea un impact mare şi a-i ajuta pe tinerii din toată țara să ia o decizie privind viitorul professional.

Totuşi, ca trainer și consilier de oreintare în carieră mă bucur că Ministerul Educaţiei a prevăzut în noua Strategia a Educației, acţiuni pentru orientare şi ghidare în cariera profesională a elevilor și sper ca într-o zi  tinerii  din toată Moldova înainte de a merge la facultatea să aibă oportunitatea să ia o decizie echilibrată și bine informată privind viitorul lor profesional.