Un cozonac reuşit are suprafaţa rumenită, e moale, bine copt și aromat, iar când se taie, se desface în fâşii lungi. Aflându-ne în preajma sărbătorilor de Paște, Câteva pasionate de gătit din Capitală au organizat un atelier dedicat coacerii cozonacilor. Participantele s-au împărtășit cu experiența sa în ale gătitului, au socializat și, poate cel mai important, au aflat secretul coacerii cozonacului cu maia, nu cu drojdie.

Atelierul a fost condus de Natalia Perjan, care are un interes deosebit pentru coacerea pe baza de maia și care a dorit să împărtășească din tehnicile și cunoștințele acumulate de-a lungul anilor. Natalia a vorbit despre:

– maia și fermentarea naturală a aluatului;                                                                                 – metode de întreținere a maielei;
– tipuri de făină;
– despre ingredientele de bază şi calitatea lor;
– tehnici de frământare;
– tehnici de împăturire;
– tehnici de formare a aluatului pentru cozonac.

Organizatoarea evenimentului, Natalia, a relatat că orice rețeta ce conține drojdie poate fi înlocuită cu maia, deoarece este mai sănătos consumul acesteia.

„Orice rețeta pe baza de drojdie poate fi schimbată pe maia. Lucru cel mai important de care trebuie să țineți cont este să calculați apa necesară, adică proporțiile. Datorită fermentarii de lungă durată, bacteriilor lactice și bacteriilor acetice rezultatul vă va întrece așteptările. Încă un factor important de care nu trebuie să uităm este utilizarea materiei prime de cea mai bună calitate”

Țînând cont de faptul că dospirea aluatului durează în mediu 8-10 ore, fiecare participantă își va coace cozonacul preparat acasă, urmând instrucțiunile.

„Deja de trei ani coc pâine pe maia. Am fost și la un master-class la familia Ribca. La început procuram de la ei pâine, după care ei m-au învățat să o prepar acasă. Din acel moment nu mai procur pâine din comerț. Îmi place să gătesc și cozonaci, însă obișnuiesc să folosesc drojdie. Când am văzut postarea Nataliei pe facebook că este posibil să-i coacem utilizând maia am fost foarte curioasă, de aceea sunt aici”, a relatat Ala, participantă.

„Ținând cont că am mai avut experiență de a coace cu maia îmi este la fel de interesant și procesul de coacere al unui cozonac adevărat. Eu chiar ziceam că pe masa de Paști voi înlocui tortul cu un cozonac, deoarece încerc să consum mâncare cât mai sănătoasă. Din ce în ce mai mult evit dulciurile, ba chiar am trecut și la torturi raw vegane”, a spus Natalia, participantă.

În urma atelierului gospodinele au învățat cum să facă aluatul de cozonac și ce umpluturi pot folosi, desigur că fără conservanţi sau amelioratori.

Autor/ FOTO: Nicoleta Balacci, stagiară

Distribuie articolul: