Capitalele europene ale culturii în anul 2014 vor fi Riga, capitala Letoniei, şi Umeå, un oraş din Suedia.

Programele culturale vor începe pe 17 ianuarie, respectiv 31 ianuarie, informează un comunicat al Comisiei Europene.

“Programul Capitala culturală europeană a fost un succes fantastic timp de 30 de ani. Titlul este foarte important pentru turism, crearea de locuri de muncă şi regenerare”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

 

Riga va deschide festivităţile cu evenimente speciale la muzee, cafenele şi alte locuri de întâlnire, va include expoziţii despre chihlimbarul baltic şi despre impactul Primului Război Mondial asupra culturii.

 

Lansarea programelor culturale la Umeå – cea mai nordică localitate europeană care obţine acest titlu de capitală europeană – va avea loc în weekendul 31 ianuarie – 2 februarie, cu deschiderea “Burning Snow”. Principalele evenimente se vor desfăşura pe şi în jurul râului Umeälven, cu o coregrafie de lumini şi muzică.

 

Programul “Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu, printre care şi Sibiu, în 2007. Din anul 2000, acest titlu poate fi împărţit între două oraşe.

 

Anul acesta, titlul a fost împărţit de oraşele francez Marsilia şi slovac Kosice.

 

Sursa:realitatea.net

 

Distribuie articolul: