Ele întorc pe toate părțile orice temă de interes social, orice stare a femeilor, orice durere sau bucurie, prejudecățile din societate, dar și problemele grave cu care ne confruntăm. Diana Guja, Alla Donțu, Angelia Frolov și Angela Stafii sunt moderatoarele emisiunii „Optmart” SRL de la TV 8, provocate astăzi, de 8 martie, la sincerități. Le-am rugat pe fiecare să scrie un extemporal despre ce „E OK SĂ...”, în viziunea lor. Părerile și ideile sunt extraordinare și total diferite!

Angelica FROLOV

E OK să fim diferite de ceilalți, să fim colorate, toată lumea este diferită și asta ne face mai frumoase și mai interesante. Ar fi foarte plictisitor să fim înconjurate de oameni care sunt la fel. Dar… e foarte important să ne acceptăm, iubim și respectăm această diferență, să nu ne facă nefericite! 

E OK să dorim să fim acceptate de societate, oamenii sunt ființe sociale, noi avem această necesitate de a fi parte a unui grup, asta ne face să ne simțim în siguranță. Dar… e foarte important să nu ne pierdem propria identitate și propriile dorințe și așteptări conformându-ne așteptărilor societății.

E OK să trăim așa, cum dorim, să fim cu cine vrem, să facem ce vrem, să avem profesia care ne este interesantă. Dar… e foarte important să știm ce vrem, să ne cunoaștem, să știm să deosebim dorințele noastre de cele care ne-au fost impuse. E bine să știm să ne ascultăm intuiția, să ne citim corpul, reacțiile lui la ceea ce facem. Corpul nu minte niciodată, doar conștientul o poate face.

E OK să fim uneori supărați și supărate pe oameni, să ne apărăm hotarele, să fim agresiv(e), să înțelegem că suntem doar oameni simpli. Dar… este important să ne putem stăpâni emoțiile, să ne putem opri înainte de a fi violente, să știm să recunoaștem că am greșit și să învățăm să cerem iertare.

E OK să nu cunoaștem unele lucruri – asta nu înseamnă că suntem proase și proști. Este imposibil să le cunoaștem pe toate! Dar… niciodată nu trebuie să ne oprim din învățat, oricine poate găsi informații care-i pot fi interesante. 

E OK să avem așteptări de la cei dragi. „Nu avea așteptări de la cei din jur” – sună frumos, dar nu la toată lumea lucrează. Dar… așteptările noastre trebuie să corespundă și dorințelor de a oferi a persoanelor dragi. Toate așteptările trebuie discutate de la începutul relațiilor. Decizia de a fi împreună anume astfel trebuie clădită.

E OK să facem sex cu cine vrem, când și cât vrem, indiferent de ce gen suntem. Sexul nu este o rușine, nu este o murdărie, iar plăcerea de la sex nu este mai rușinoasă decât plăcerea de la mâncarea gustoasă. Dar… este o regulă de aur în tot ceea ce ține de actul sexual. El trebuie să fie de comun acord cu o persoană capabilă să dea consimțământul și adultă.

E OK să lenevim uneori, noi avem nevoie de ore sau zile în care să nu facem nimic util, să privim filme distractive sau să intrăm în discuții deșarte. Dar… e foarte important să ne permitem acest lucru fără remușcări și regrete, pentru că dacă avem aceste remușcări – această lenevie nu va fi de folos, ci invers. 

E OK să cerem respect pentru demnitatea noastră umană, nu sunt atât de multe lucruri la fel de importante și scumpe ca propria demnitate. Aceasta ne dă forță pentru a merge înainte și a ne dezvolta. Dar… nu putem cere să fim respectate ca persoană, respectul de acest fel trebuie meritat!

E OK să fim singure, crearea unui cuplu este rezultatul unor acțiuni, dorințe și întâmplări, dar nu trebuie să fie scop pentru viață. Dar… dacă alegem să fim singure este important să ne bucurăm de viață, să nu ne autoizolăm și să nu ne simțim victime. 

Diana GUJA

E OK să fim principiali și de neclintit și să luptăm pentru ideile și viziunile noastre, dar când intrăm în casă să nu uităm să lăsăm armură de ostaș al adevărului după ușă. Cei apropiați și dragi ne văd așa cum suntem. Fără câl și fără sabie.

E OK să fim triști, să fim supărați, furioși, dar să nu construim din aceste emoții o colivie în care să ne închidem de bună voie. Emoțiile trebuie trăite și apoi lăsate să plece. Ar fi bine să ne învățam să ieșim cu vreo lecție din situațiile care ne-au provocat aceste emoții.

E OK să vrem mai multe de la viață, să avem visuri, planuri, proiecte îndrăznețe, dar în drumul spre Olimpul nostru personal, să nu uităm de unde am venit, de oamenii care ne-au ajutat… Și, apropo, o mâncare caldă și un pat așternut poate fi cea mai prețioasă susținere.

E OK să ne fie frică, dar să nu lăsăm frică să ne paralizeze. De câte ori am avut ocazia să citesc reflecțiile celor ajunși la o vârstă onorabilă sau celor aflați (din diferite motive) în prag de moarte, de atâtea ori m-am convins că frică este unicul lucru care nu ne permite să evoluăm în viață, să fim fericiți, să trăim cu toate simțurile, să iubim cu adevărat, să mergem pe drumul nostru.

E OK să ne fie rușine, dar să avem grijă să nu transformăm rușinea într-un mod de viață. Dacă am greșit în față cuiva și ne e rușine, cel mai ușor mod de a ne lecui este să ne cerem iertare. A cere iertare nu este înjositor. Dimpotrivă.

E OK să nu știm ceva, dar nu e ok să facem din ignoranța noastră o carte de vizită. Ignoranța naște monștri. Ea ascunde părți importante din noi, din lume, din viață.

E OK să iubim, dar nu și atunci când celălalt nu are nevoie de iubirea noastră.

Alla Donțu

Este OK să-i spui omului în față ce crezi despre el, dar așteaptă momentul potrivit.

Este OK uneori să simți furie, dar e distructiv să o negi. Cunoaște-ți monștrii!

Este OK să am îndoieli că sunt o mamă ideală, dar se anulează orice dubiu atunci când Sophie-Margo îmi lasă bilețele desenate de ea pe masa de birou cu inscripția: Mama, te iubesc!

Este OK să gătești conducându-te după rețetele experților culinari, dar e grav daca nu ai propriile secrete.

Este OK să iubesc oamenii, dar învăț să nu-i tratez pe toți cu aceeași formulă de iubire.

Angela STAFII

E OK să avem căderi. Dar să nu uităm. Când suntem la capătul oricărei speranțe și nu mai avem unde cădea, singura direcție care ne-a mai rămas – este în sus. Orice cădere presupune un urcuș. Asta este legea lucrurilor. Uneori ne obișnuim să ședem în hăul disperării. Stăm în întuneric și plângem. Când începe plângerea – începe ridicarea.

E OK să îți placă să zbori. Dar să știi să revii pe pământ. Uneori zborul ne încurcă să ne ancorăm în realitate și să fim prezenți în propria noastră viață. Visam la viitor și uitam că totul se întâmplă aici și acum. De aceea, de fiecare dată când visezi – întoarce-te aici, cu picioarele pe pământ. În pământ.

E OK să faci ce vrei. Dar să îți pese și de cei din jur. De multe ori, pe calea iubirii de sine, încurcăm egoismul cu dragostea. Te iubești pe tine în măsura în care nu îi superi pe ceilalți. Cu cât mai mult te iubești – cu atât mai mult ești pregătită să dai. Omul poate oferi exact atâta iubire cât are ascunsă în inima lui.

E OK să lupți. Dar nu uita că o faci pentru a aduce pacea. Luptătorii se transformă adesea în soldați care nu mai știu că războiul s-a terminat demult. Când lupta devine sport – ești pierdut. Luptătorul adevărat nu luptă. El aduce pacea și liniștea în inimile oamenilor.

E OK să îți fie frică. Dar acționează. Frica se naște în noi cu mult înainte ca noi să ne fi născut. Ea ne protejează și ne ține în siguranță. Dar doar atâta timp cât nu pune stăpânire pe noi. De aceea când îți este frica – acționează ca și cum nu ți-ar fi. Frica va deveni prietena ta.

E OK să ai răni. Dar lasă-le să se cicatrizeze. Nu le mai apăsă de fiecare dată. Nu trăi cu ele. Nu le lăsă să te subjuge. Acceptă că le ai. Trecutul nu poate fi schimbat. Să rămână acolo. Iar tu, liberă și bucuroasă, să îți vezi de prezent.

E OK să nu crezi în nimic. Dar pregătește-te ca la un moment dat, o să te trezești singură, într-un pat gol și trist. Atunci o să te trezești și o să strigi: Doamne, iartă-mi mândria și slavă deșartă! Vino, Doamne și miluiește-mă! Și vei afla că nu ești niciodată singură. Și că Dumnezeu te iubește.

Foto: Elena Andronache Photography

Locație: 2nd Avenue