Povestea sorții Olgăi Taban Abrol te face să crezi în fericirea de basm, care te ia foarte brusc pe valurile ei și te poartă așa, fără ca să-ți dai seama. În timpul studiilor universitare, Olga a mers în SUA, accesând un program de muncă și călătorie. Destinul a făcut ca acolo, să aibă cea mai mare revelație a vieții: l-a întâlnit pe bărbatul care, mai apoi, avea să o ceară în căsătorie, să o invite în India și să-i dăruiască o fiică. Olga a mărturisit, într-un interviu pentru EA.md, secrete din spatele culturii hinduse în raport cu femeile, bărbații, educația copiilor, tradițiile vestimentare și multe alte subiecte interesante.

Povestea sorții Olgăi Taban Abrol te face să crezi în fericirea de basm, care te ia foarte brusc pe valurile ei și te poartă așa, fără ca să-ți dai seama. În timpul studiilor universitare, Olga a mers în SUA, accesând un program de muncă și călătorie. Destinul a făcut ca acolo, să aibă cea mai mare revelație a vieții: l-a întâlnit pe bărbatul care, mai apoi, avea să o ceară în căsătorie, să o invite în India și să-i dăruiască o fiică. Olga a mărturisit, într-un interviu pentru EA.md, secrete din spatele culturii hinduse în raport cu femeile, bărbații, educația copiilor, tradițiile vestimentare și multe alte subiecte interesante. 

Știm că soțul dumneavoastră a luat decizia de a se converti la creștinism. Cum s-a întâmplat?

După cererea în căsătorie, părinții mei, în special mama, au avut emoții enorme și nu-și găseau locul din cauza acestei mari distanțe și divergențelor religioase. Mămica, fiind o creștină și o apărătoare a tradițiilor moldovenești, a explicat soțului cât de importante îi sunt acestea și cât de mult nu vrea să le piardă ța fiica sa. Soțul, pentru a dovedi sentimentele, grija și respectul față de viitoarea soacră și soție, a acceptat darul botezului creștin, devenind Nicolae. Și până astăzi, cu mândrie, își poartă cruciulița de botez la piept și este numit Nicolae de către prietenii săi din India. Când vine în Moldova, cu plăcere merge la mănăstire. Îi plac atmosfera și frumoasele cântece religioase de la mănăstirea Hirova, unde a și contribuit cu un mic ajutor material pentru reconstrucția acestui lăcaș.

page

Povestiți-ne despre ce faceți acum și despre regiunea Indiei, în care sunteți stabiliți cu traiul.

Locuiesc în orașul Mumbai, așa-zisul oraș Boliwood, unde filmările nu mai încetează pe străzi zi și noapte. Este un oraș aglomerat și, în același timp, foarte frumos, cu arhitectură și rămasele construcții britanice care aduc un contrast străzilor de astăzi. Oamenii de aici nu dorm, deoarece nopțile răcoroase sunt cu mult mai savurate, după arșițele de peste zi. Astfel, dupa zece seara, oamenii dau busna afară, petrecând apusul pe Marea Arabă. Fac neîncetat plimbări în preajma mării, în special zona „Marine Drive”, sau cum îi mai zic, „Quine necklace” (Lantisorul Regine).

Locuim chiar alături, în Malabar Hill, unde îmi pot permite să savurez cele mai deosebite apusuri de soare.

IMG00231-20110318-1831

În prezent, sunt mămica unei fetițe pe care am numit-o Nika. Petrecem toate zilele împreună, aici ni se alătură și soacra, care nu se poate sătura de joacă cu nepoțica sa. Deocamdată, nu mă implic mult în lucrul profesional, doar urmăresc schimbările și rutina companiei. Sunt ABEC National Sales-Productivity and Development Manager.

Să zic sincer, Mumbai-ul îți oferă anumite facilități care sunt foarte la îndemână de-a lungul maternității. Magazinele online, care îți aduc produse de calitate în decurs de 24 ore și vânzătorii de ouă, lapte și pâine zilnic îți lasă la ușă cantitatea comandată la telefon. Acestea îmi oferă mai mult timp, pe care îl pot petrece cu odorul în parcuri, la aer liber. Desigur, ploile ne alungă acasă deseori, însă ne lasă un aer proaspăt și rece.

page

Care este semnificația sari-ului și câte articole sari aveți în garderobă de acest fel?

Să începem cu aceea că sari-ul este una dintre cele mai vechi stiluri de îmbrăcăminte din lume, care a fost purtat și de alte regiuni / culturi. Acum, se limitează doar la India. Un mit deosebit l-am auzit de la unul dintre vânzătorii de sari: „Sari-ul a apărut după ce un negustor de materii de mătase naturale a încercat să demonstreze că mai frumoasă decât această stofă, nu poate ședea nimic pe corpul femeiesc, astfel învârtind valul de stofă pe clienta sa, acesta a rămas foarte mulțumit de ușurimea stofei și modul cum a fost aranjată pe corp ceea ce mai târziu s-a dovedit a fi util pentru orice femeie, indeferent de mărimi sau lungime.” Astfel și apăruse tradiția de a purta sari.

Astăzi, sari este un port/ costum tradițional care, de cele mai dese ori, va fi îmbracat doar la nunți sau anumite sărbători și recepții. Din păcate, umbra vestului a afectat stilul indiencelor tinere, care acum fac mixuri de stil indian cu cel european. Spre exemplu, curta (tunica în stil indian) cu blugi sau leggings în loc de churidar (pantaloni-leggings indieni).

Nu neg că am o garderobă mare de straie indiene, secretul hainelor indiene este în culorile deosebite și ornamentele manuale. Desigur, stofa are și ea importanță când o îmbraci. Însă mereu am preferat sari-ul din stofă ușoară, pentru comoditate și împotriva căldurilor din Mumbai. La acestea se mai atribuie și bijuteriile care trebuie alese după culoare. Deseori, se utilizează doar bijuterii de aur, care stau bine cu  orice sari. De menționat că indiencele iubesc nespus de mult aurul și poartă niște bijuterii mari și grele. Încălțămintea, de asemenea este deosebită, cu compoziții din pietre, materiale lucitoare, care redau o imagine a pantofului Cenușăresei și arată foarte frumos.

Înainte de nunta moldovenească, am învățat cum să aranjez un sari, ceea ce s-a dovedit a fi foarte ușor. Am ales stofa și am cusut sariile cu mâna mea și pe gustul meu, pentru vornicelele din Moldova. Acestea au fost atât de bucuroase, încât în ziua nunții, practic au uitat de mireasă, savurând cadoul din India. 

259

Cum sunt oamenii din India și nu vor fi niciodată oamenii din RM?

Cultura indiană este foarte variată de la nord la sud, însă fiecare castă și regiune are farmecul său. Spre exemplu, fiecare oraș din India este un loc unde religia este pasiunea și sufletul individual al fiecăruia și niciodată nu va influența prietenia dintre persoane. Și acei musulmani, catolici, hinduși, toți sărbătoresc evenimentele fiecărei religii, fiind un popor cu inimă mare. Ei nu cunosc sensul cuvântului „rasist”.

Oamenii sunt foarte inimoși și blânzi, probabil din motivul că religia stă la baza culturii, astfel fiecare hindus acceptă inferioritatea sa în fața Dumnezeului și a naturii. Ei nu au frica de a se apropia și întreba dacă ai nevoie de ajutor. Indiferent de casa în care intri, de săraci sau bogați, vei fi mereu întâmpinat cu dulciuri și un pahar cu apă. Legăturile de rudenie sunt foarte strânse între oameni, cinele cu prietenii și rudele de asemenea au loc cel puțin odată în săptămână, fără anumite motive.

Probabil, oamenii din Moldova au uitat de căldura sufletească și familie. Copiii, după ce își mută cuibul, uită de părinții care și-au dedicat viața și nu au dormit nopțile pentru ei și invers, părinții pleacă peste hotare să ofere bani copiilor lor, uitând de valorile morale și sufletești pe care le necesită copiii până a crește mari. Este unicul regret pe care îl port cu mine: zilele când nu pot fi alături de părinții mei, evenimentele de familie care trec fără prezența mea. Astfel, încerc să revin acasa pe durate cât mai lungi și să vindec acele goluri.

mendhi party

Care sunt cele mai importante lecții de viață pe care le-ați învățat de la venirea pe lume a fiicei?

Probabil, fiind mamă, înțelegi mai bine părinții și regreți că nu ai înțeles în tinerețe cât de mult îți poartă de grijă și te iubesc. Este deosebit să fii mamă, te simți aleasă de Dumnezeu de a da viață unui suflet nou. Realizez că am permis unei noi inimioare să bată și să continue mai departe generația dragostei cuplului nostru. Dintre cele doua cariere profesionale, nu regret că am ales alta: pe cea de mamă. 

Ce spune cultura hindusă despre educația băieților? Care e rolul bărbatului în societatea hindusă? Dar a femeilor?

În cultura hindusă, din vremurile cele mai străvechi, băiatul, în familie, este considerat semn de bogăție și binecuvântare dumnezeiască. Iar fetele, dimpotrivă, au fost mereu maltratate, în special de către familiile sărace. Până în prezent, India este una dintre țările unde femeilor însărcinate le este interzis de lege sa afle sexul copilului până la naștere. Medicul poate fi pedesit sever de către stat, dacă dezvăluie această informație. Am fost surprinsă, în timpul sarcinii, de astfel de restricții, însă am încercat să văd partea pozitivă și, desigur, am încercat multe jocuri cu soțul și rudele, ca să prezicem ce va fi.

Băieții, desigur, sunt mai răsfățați în cele mai dese cazuri, însă nu pot să zic că educația fetelor diferă mult de cea a băieților. Un lucru deosebit, pe care îl au hindușii, sunt școlile separate pentru fete și băieți, precum și cele mixte.

Educația copiilor este foarte mult afectată și de către părinți. Spre exemplu, părinții aleg profesia copilului care, deseori, poate deveni medic, inginer în IT sau în construcții. În cazul în care părinții au afaceri personale, copiii nu mai sunt trimiși, după clasele primare, să învețe, ci sunt activ implicați în businessul familiei pe viață.

IMG_0775

Lucrul bine plătit sau preluarea afacerii de la părinți sunt prioritatea bărbaților din India. După stabilizarea financiară, în cele mai dese cazuri părinții vor căuta feciorului o soție fără implicarea lui. Cuplul, în dependență de tradiția castei, face cunoștință înaintea nunții sau deseori, chiar la nuntă. Este de necrezut, însă chiar prietenii soțului s-au căsătorit prin așa numitul „Arrangement marriage”, organizat de către părinți și, spre marea mea uimire, aceștia arată a fi un cuplu fericit; au devenit deja părinți.

Acum 20 de ani, era o rușine pentru bărbat, ca soția sa să meargă la un serviciu. În sociatatea lor, resposabilitatea femeii este grija de socri, copii și întreținerea casei. Actualmente, fetele își apără drepturile și independența, ceea ce a determinat apariția familiilor cu soții de birou (așa le zic ei). Câte puțin, egalitatea între femei și bărbați devine tot mai evidențiată. Și iarăși, acest lucru se diferențiază de la o castă la alta.

Imaginați-vă că primiți un colet de acasă. Ce ați dori să se afle în el?

Deseori le zic hindușilor, cu mândrie, că mai gustoase fructe și legume ca în Moldova, nu găsești nicăieri. Mereu duc dorul fructelor și legumelor din grădina bunicii. Din păcate, acestea în colet nu ajung atât departe.

suc din trestie

Cum se vede Republica Moldova, la câteva mii de kilometri distanță? Planificați să vă întoarceți acasă?

O văd ca pe cea mai verde și gustoasă țară. Soțul chiar a denumit-o „Țara organică a Europei”, căci numai aici găsești cele mai gustoase fructe și legume, fără adaosuri și intervenții chimice. Nu mai zic de frumoasele meleaguri care li s-au memorat și prietenilor săi.

Pentru mine, Moldova a devenit un refugiu sufletesc, în special când plec la mănăstire și savurez îngereștile cântări. Mumbai nu are bisierică creștină și asta face să mă simt foarte departe de casă.

Am avut discuții referitor la stabilirea cu traiul în Moldova, însă, din păcate, specializările noastre sunt puțin solicitate pe piața autohtonă, iar instabilitatea politică lasă de dorit să riști. Poate că visul bătrâneților, într-o căsuță pe malul Nistrului, se va realiza…

Foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: