Dacă ar exista, în Moldova, o întruchipare perfectă a unui om activ și îndrăgostit în egală măsură de stil, jurnalism, călătorie, PR și blogging, Olga Stepanenco ar străluci fără niciun reproș. Este fata care se mișcă zi și noapte pentru a aduce abundența și frumosul în viața ei și a altor oameni. Am oprit-o din fugă pentru a vorbi despre neajunsurile în materie de stil ale femeilor din Republica Moldova, secretul fotografiei perfecte, principiile unei adevărate Lady și încă ceva…

Olga, mărturisește-ne despre proiectele profesionale și personale la care muncești acum. Ai renunțat definitiv la televiziune? 

La timpul meu, am muncit la 3 posturi de televiziune, acolo unde am prezentat știrile, emisiunile de dimineață, rubricile de autor, reportaje și emisiunile despre modă și stil. Pentru dezvoltarea mea personală, a fost o experienșă minunată. Investiția în mine și în cariera mea, grație televiziunii, a făcut în așa fel, încât o mulțime de oameni să afle despre mine. Dar munca în televiziune am îmbinat-o mereu cu alte activități și pasiuni. Consider că lumea contemporană ne permite să avem un larg spectru de activități. Timp de doi ani, am muncit în calitate de stilist vestimentar atât în Moldova, cât și în străinătate. Coordonez realizarea ședințelor foto pentru reviste, site-uri, proiecte. Lucrez cu vedetele și modelele, îi îmbrac pe oameni pentru filmări și viața cotidiană, fac „ordine” în garderobe, practic shoppingul personalizat și elaborez stilul potrivit pentru oameni obișnuiți și persoane publice. De asemenea, prezint emisiunea online „Lunch cu o vedetă” și consult câteva companii în domeniul marketingului și PR-ului. În toamna acestui an, voi deschide în sfârșit ușile studioului meu: „secret art location”.

11846056_1117792978250429_2097212706_n

Cu ce articole din garderoba ta te mândrești cel mai mult?

Pentru mine, hainele reprezintă o modalitate de expresie, dar nu sunt dependentă în niciun caz de vestimentație sau shopping. Am adoptat stilul transformer. Iubesc la fel de mult adidașii și hainele oversize sport chic, dar și hainele vintage asortate cu tocuri, lucrurile ieftine sau high fashion. În special țin la articolele cumpărate accidental în orașe sau călătorii spontane. Ador designerii din Moldova și de peste hotarele ei.

Ai apelat vreodată la serviciile unui stilist? Cum ți-ai educat gustul estetic?

Niciodată nu am mers la un stilist. Simțul estetic, se pare, îl am în sânge. Parafrazez pictorii: „privind tablourile mele, zic că am un simț ideal al culorii!” Încă din copilărie am mers la foarte multe expoziții, acolo unde am îndrăgit arta, iar acest detaliu a contat mult. Niciodată nu mi-a fost frică să mă explorez, să experimentez, să fiu altfel de cât ceilalți și să abordez moda cu ironie.

page

Ce erori vestimentare ți-ai dori să dispară din rândul femeilor din Republica Moldova?

Femeile noastre sunt minunate, îngrijite și, n-o să mă tem să spun: frumoase. Dar, la fel ca multe femei din statele post-sovietice, sunt private de armonie și simțul măsurii. Cândva, aceste lucruri au fost interzise și, brusc, au devenit permise și accesibile, iar această schimbare s-a transformat în zgârcenie. Pentru noi, nu funcționează absolut deloc fraza „Less is more” (mai puțin înseamnă mai mult). Pentru multe femei, este important brandul, ambalajul, prețul, statutul, cantitatea de diamante, blănuri sau strasuri.

Dar cât de fină și grațioasă este franțuzoaica sau italianca într-o rochie simplă seara sau într-un costum în stil normcome ziua. Schimbările, însă, bat la ușă. Observ că națiunea noastră tinde spre lucruri minunate.

Femeilor noastre le lipsește autosuficiența, simplitatea, simțul practic și potrivirea în alegerea hainelor, acceptarea de sine, cunoașterea dress-code-ului și nivelarea neajunsurilor prin sublinierea calităților.

 

page

Continuă acest gând: O adevărată lady nu și-ar permite niciodată să…

 Să-și interzică ceea ce-i spune inima.

Ce tehnici te ajută să-ți păstrezi un corp ferm și mereu tonifiat?

Practic pilatesul și tenisul de câmp, plus – dansez foarte activ la petreceri. Am un program foarte încărcat, port mereu foarte multe obiecte cu mine la ședințele foto și alerg cu ele prin oraș, în căutare de haine și locații. Mă aflu în continuă mișcare, în care e imposibil să te îngrași. Și cu cât mai puțin mă gândesc la slăbit, cu atât mai repede slăbesc. Asta funcționează!

11846458_1117796894916704_312822294_n

Care e cea mai fascinantă călătorie care te-a influențat de-a lungul vieții? Ce destinație visezi să descoperi?

Călătoresc mult și ador aventurile. E imposibil să fiu convinsă de contrariu, am început să nu mai iau pașaportul cu mine, pentru că e devenea periculos. Azi sunt aici, mâine pot fi acolo. Cea mai grozavă călătorie cred că a avut loc pe insula Cefalonia, Grecia, dar și zborul cu paraplanul din munți, deasupra uneia dintre cele mai frumoase plaje din lume – Myrtos. Astea sunt, deocamdată, cele mai suculente momente din viața mea. Anul acesta, am mers la Sankt Petersburg, pentru a-mi avansa calificarea stilistică, iar experiența a fost și dificilă, și interesantă. Un traseu turistic prin 12 țări din Europa, cursuri de Fashion Advertising la Londra, zi de naștere la Roma cu prietenii, istorii romane și călătorii timp de 5 ani în Letonia, Eurovisionul de la Oslo, Săptămâni de Modă în capitalele lumii cu Naomi Campbell la 3 pași, X-Factor la București, Kazantip în Crimeea… pot să-mi amintesc multe și foarte multe. Cele mai bune investiții în sine sunt călătoriile. Niciun gadget, produs cosmetic sau automobil nu se compară cu simțul aventurii. Visez la călătorii de durată prin munți, 100 de zile de tăcere în India, la Georgia și Armenia. Sunt niște vise de scurtă durată.

11880713_1117793001583760_584631920_n

Ești tipul de femeie care iese mereu perfect în fotografii. Care e secretul?

Secretul constă în naturalețe. Eu sunt adevărată în fotografii. Mereu și peste tot. Trăiesc fiecare expresie a mea și nu suport jocurile sau manierismul. Îmi iubesc fiecare rid și fiecare neajuns. Mă accept și consider că totul trebuie să vină din interior. Ochii niciodată nu mint starea ta adevărată.

page

Ce nu i-ai ierta niciodată unui bărbat?

Bărbatului iubit poți să-i ierți orice, dar să uiți e mai greu. Da. Iubirea înseamnă și iertare. E întotdeauna ușor să arunci cu pietre în altcineva.

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: