Surorile Olga și Ecaterina Apostoliuc sunt designeri vestimentari. Aflați de la ele despre businessul lor de familie, torentele de inspirație, nesomn și jertfe în numele carierei. Surorile Apostoliuc vorbesc despre stilul vestimentar al chișinăuienilor și calitatea hainelor din magazinele de la noi. La fel, ele vă vor spune cum haina îl schimbă pe om și de ce bărbații, de multe ori, nu corespund, vestimentar, femeilor de lângă ei și ce e de făcut?

Olga și Ecaterina Apostoliuc sunt două surori care își administrează propriul studiou de design vestimentar. Pe lângă serviciu, surorile împart și aceeași casă, și aceleași vise. Olga este sora mai mare și ea a fost cea care a inspirat-o pe Ecaterina să-i meargă pe urmele ei, și să aleagă design vestimentar.

 

Ecaterina și Olga Apostoliuc
Ecaterina (stânga) și Olga (dreapta) Apostoliuc


Designeri din… copilărie

Ecaterina povestește că, de când era mică, își ajusta hainele mamei după propriul plac, iar prietenii îi ziceau că se îmbracă în haine purtate, o acuzau că nu-și cumpără noi. Ei însă mereu i-a plăcut să-și creeze singură ținutele. Mama o susținea în pornirile ei creative și niciodată n-o certa pentru hainele care-i dispăreau din dulap.

 
Ecaterina Apostoliuc în ținuta creată de surorile Apostoliuc
 

Propria afacere au început-o acum doi ani. Surorile Apostoliuc spun că acest pas l-au făcut datorită clienților care le îndemnau să o facă. Până să-și deschidă atelierul, își primeau clienții acasă, dar într-o bună zi au decis că, ar trebui casa să fie casă, iar serviciul să fie separat de ea. Olga recunoaște că experiența de opt ani în acest domeniu a ajutat-o mult la deschiderea propriei afaceri.

 
Olga Apostoliuc

Dificultăți la început de cale

La început, Olga avea temeri în ce privește business-ul în domeniul modei, Ecaterina, însă, era plină de entuziasm. Au întâlnit greutăți, după cum era firesc, dar le-au înfruntat cu brio. Prima dificultate, recunoaște Olga, a fost sistemul birocratic din Moldova. Oficial, zice ea, ar fi trebuit ca alergătura cu „hârțoagele” să-i ia trei zile, în realitate, s-a ocupat de aceasta mai bine de o lună și jumătate. Ecaterina spune că, totuși, îi era frică, la un moment dat că nu vor avea clienți, însă peste un an, afacerea lor „s-a pus pe roate” așa cum „scrie la carte”.

 

Surorile Apostoliuc creează diferite modele de îmbrăcăminte, de la rochii de mireasă, până la ținute business. Ecaterina spune că ele se apucă de orice propunere care le pare interesantă și neobișnuită. În prezent, Olga și Ecaterina, face o colecție pentru un designer originar din Moldova, dar care activează în Paris. „Important e să vină clientul cu ochii înflăcărați și plin de entuziasm și noi atunci creăm împreună”, a spus Olga. „Creăm și multe ținute pentru femeile de afaceri, în care suntem rugate să includem ceva deosebit, dar respectând dress-code-ul pentru business”, a adăugat aceasta.

 
Ținută creată de surorile Apostoliuc

Când le cuprinde torentul inspirației

Le inspiră oamenii. Olga spune că deja simte intuitiv ce-și doresc clienții fideli. Oamenii sunt cea mai bună sursă de inspirație și anume, necesitatea de a ajusta anumite idei de ținute, la individualitățile corpului fiecăruia, te face să-ți activezi creativitatea.

 

 

Se știe că oamenii de artă, suferă de insomnii, pentru că cel mai des, noapte le vine inspirația. Surorile Apostoliuc nu sunt o excepție. „Într-o seară, discutasem o idee de rochie. Deja ne culcasem să dormim, iar după câteva minute, eu am sărit din pat și am zis: Catea, mi-a venit o idee. Desenăm! Ecaterina s-a sculat din pat și a început să deseneze produsul ideilor noastre” povestește Olga.

 
Ținută creată de surorile Apostoliuc

„Ne inspirăm și reciproc”, zice Ecaterina. „Prin scandal, dar ne inspirăm”, o completează sora Olga (râd). Ele povestesc că se întâmplă ca sora mai mică, să-i zică celei mai mari că i-a venit o idee de rochie și trebuie să o ajute. Olga de multe ori nu prea are timp, aici apar micile divergențe. Totuși, Ecaterina spune că rezultatele întotdeauna le lasă satisfăcute pe ambele, deoarece surorile se completează atât în ceea ce ține de tehnică, cât și în ce privește ”nebunia ideilor”.

Ecaterina și Olga spun că nu-și imaginează să lucreze separat, atât de bine se înțeleg reciproc, din jumătate de privire, uneori.

 
Ținută: surorile Apostoliuc

 

Despre jertfe în numele creației

Când le-am întrebat despre jertfele pe care sunt nevoite să le aducă, Ecaterina a spus că jertfește cu somnul, Olga a zis că sacrificiul ei este viața personală. Surorile lucrează până noaptea târziu în atelier. „Putem sta chiar și până dimineața, uneori, la serviciu, în momentul în care ne copleșește torentul de energie creativă, nu avem unde fugi de el. Ne supunem muzei și creăm, pierzând simțul timpului”, spun surorile Apostoliuc.


Ținută: surorile Apostoliuc

Le-am rugat să-și imagineze dacă ar avea de ales între familie și carieră, care ar fi opțiunea lor? Olga crede că le-ar putea îmbina pe ambele, „dar tot mai mult ar sta pe la lucru” a adăugat Ecaterina,  iar sora nu a contrazis-o. Catea a zis că își dorește să fie împlinită atât profesional, cât și familial. „Dar dacă într-o zi m-ar suna Jean Paul Gaultier și-ar spune „Catea, aș vrea să lucrezi pentru mine”, sunt sigură că iubitul meu o să mă urmeze, dar dacă nu… ăsta doar e Jean Paul Gaultier” (râd ambele).


Ținută: surorile Apostoliuc 

 

Despre vestimentația moldovenilor

Moldovenii se îmbracă din ce în ce mai bine, cred surorile Apostoliuc. Există o comunitate, chiar, de oameni stilați, ceea ce putea părea un vis, cu doar câțiva ani în urmă. „Îmi place să văd oameni stilați. Un stil propriu e o adevărată provocare pentru cel care-l reprezintă și pentru societatea în care trăiește. În general, haina îl schimbă mult pe om, împreună cu lumea lui interioară. Vedem asta chiar după clientele noastre, atunci când îmbracă haina la care au visat, instantaneu, își îndreaptă spatele, umerii, ridică bărbia. Hainele potrivite îl fac pe om să se simtă sigur pe forțele proprii”, a spus Olga.

 
Ținută: surorile Apostoliuc 

 

Surorile designeri, spun că se simte o mare diferență în modul cum se îmbracau oamenii de la noi acum opt ani și cum se îmbracă în prezent. „Înainte în Moldova se importau haine din colecții cu o vechime de trei – patru ani, acum însă putem spune că suntem aproape în pas cu moda”. Totuși, Olga spune că hainele din magazinele din Moldova sunt, în mare parte, necalitative și nejustificat de scumpe. „Am întâlnit într-un magazin cu renume din Chișinău, o rochie de opt mii de lei. Studiind atent calitatea țesăturii, croiala și designul, eu ca specialist, vă asigur că acea rochie nu costa mai mult de 700 de lei”, este de părere Olga. Ecaterina susține că majoritatea hainelor, produse în Moldova, sunt mult mai calitative, decât multe din cele importate.

 
Ținută: surorile Apostoliuc

Femeile și bărbații de lângă ele

Ecaterina spune că din păcate mulți bărbați nu corespund felului în care arată femeile de lângă ei. Se întâmplă și invers, dar mult mai rar. „Cred că în majoritatea cazurilor, femeia trebuie să aibă grijă de felul în care arată bărbatul de lângă ea. Da, femeia trebuie să-i cumpere haine iubitului său, însă doar cu el alături”, spune Catea. Olga crede că bărbații au nevoie de bani mulți ca să arate bine, din punct de vedere vestimentar, femeile nu întotdeauna.

 
Olga și Ecaterina Apostoliuc

foto: Colecția personală a surorilor Apostoliuc

Distribuie articolul: