De la participarea la olimpiade republicane de matematică, până la absolvirea a două programe de master în Franţa şi în Italia. A făcut un stagiu în Statele Unite ale Americii, cunoaşte cinci limbi străine europene şi are numeroase călătorii prin Europa. Citiţi în articolul de mai jos care sunt şansele de reuşită al unei specialiste moldovence care analizează sectorul bancar italian şi care sunt sfaturile ei pentru tinerii care doresc să-şi facă studiile peste hotarele ţării noastre. Matematica, prima ei pasiune

Olga e o tânără basarabeană, care de la o vârstă fragedă e pasionată de matematică şi care şi-a dorit să-şi facă studiile peste hotarele ţării. „Vroiam să fiu bravo în toate, să fiu laudată de părinţi, dar nu ţin minte să fi avut aleasă o profesie precisă în minte, însă de mică am înţeles că pentru dezvoltarea mea profesională, va trebui să învăţ peste hotare. Alegerea mea de a studia economia cred că era foarte banală. Eram pasionată de matematică şi nu aveam nicio idee despre alte tipuri de profesii, care le pot obţine cu studii superioare în matematică, decât în sfera academică”, astfel îşi aminteşte Olga. A început să studieze intens limba franceză, iar în ultimii doi ani de liceu, după ce „am examinat diferite posibilităţi şi mi-am dat seama că studiile în ţările anglofone  erau prea costisitoare pentru familia mea, am aflat că erau posibilităţi reale de a studia în Franţa, cu ajutorul Alianţei Franceze din Chişinău”.

Specialist în analizarea sistemului bancar italian

După absolvirea ciclului de licenţă la Universitatea din Strasbourg, a ales să-şi continuie studiile, absolvind şi două programe de masterat. „Am făcut un master la Universitatea din Strasbourg, în paralel cu un alt master la Universitatea Bocconi din Milano, aceasta din urmă este destul de renumită în Europa şi mi-a deschis multe oportunităţi profesionale. În timpul studiilor am avut ocazia să fac un stagiu la Chicago, SUA şi un altul la Paris”, astfel, acest gen de experienţă la nivel internaţional i-a facilitat Olgăi accesul pe piaţa muncii bancare, pe lângă cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor de studii.

„Pe moment, lucrez ca analist financiar la o Societate de Credit Rating la Milano, Italia. Sunt specializată în analiza sectorului bancar italian. Îmi place ceea ce fac, căci îmi oferă posibilitatea să călătoresc şi să am deplasări de serviciu în mai multe oraşe mari din Europa”, mărturiseşte Olga, care crede că după această primă experienţă va avea posibilitatea să-şi extindă orizontul profesional şi în alte ţări, mai ales că vorbeşte fluent cinci limbi străine. Munca ei include întâlniri zilnice cu directori de bănci, cu care discută acţiunile necesare de întreprins pentru a evita riscurile bancare: de lichiditate, de satisfacere a cerinţelor regulamentare, de imagine. Obiectivul muncii ei este să avizeze investitorii în cazul aflării în dificultate a băncii. Recunoaşte că îi place mult activitatea ei profesională, deoarece îi oferă posibilitatea să cunoască oameni importanţi, să le ceară opinia în anumite probleme, să devină un specialist bun în sectorul bancar.

 

Dificultăţi întâmpinate la angajare

Olga povesteşte că în societatea în care activează a făcut iniţial un stagiu de jumătate de an, după care a fost angajată oficial, însă „din cauza faptului că trebuia să formalizăm permisul de şedere în Italia, procesul de angajare a fost amânat pentru încă şase luni şi până la urmă, am făcut un an de stagiu”. Ea recunoaşte că aceasta a fost unica problemă cu care s-a confruntat, din motiv că are naţionalitate moldovenească, în rest, importante au fost cunoştinţele, cu toate că „în Italia, cât şi în Franţa, e complicat să obţii un post de muncă interesant îndată după absolvirea studiilor superioare. Pe de altă parte, din moment ce obţii „contract pe durată nedeterminată”, obţii o siguranţă şi stabilitate de lucru plauzibilă. De obicei, nu se pun probleme de naţionalitate în timpul angajării pentru un stagiu, mai ales că-l poţi efectua având viză de student. Factorii principali de admitere sunt cunoaşterea limbilor străine, studiile efectuate, reputaţia universităţii, experienţa profesională şi motivaţia”, iar şansele de reuşită ale unui cetăţean moldovean sunt mari, din motiv că el este mai competitiv, muncitor mai motivat, mai proactiv în comparaţie cu alţii şi are o capacitate superioară de a se adapta oricăror situaţii.

Sfaturi esenţiale pentru absolvenţi

Olga mărturiseşte că, pe moment, îşi doreşte să participe în proiecte de dezvoltare în Republica Moldova. Pe lângă asta, reuşeşte să ia lecţii de ski, face antrenamente pentru alergare, îi plac localurile rock din Milano şi încearcă să fie activă social. Tinerilor care-şi doresc studii europene, le sugerează să-şi aleagă sfera de activitate care-i pasionează cu adevărat, nu să se limiteze doar la domenii ca economia, dreptul sau medicina. „Să se informeze despre diferite posibilităţi de burse de studii, schimb de studii la mai multe universităţi, să participe la orice acţiune de voluntariat peste hotare, să călătorească şi să fie personalităţi internaţionale”.

Foto: Arhiva personală