Deși sărbătorile de iarnă s-au încheiat, amintirea momentelor frumoase alături de cei dragi se păstrează până la următorul Crăciun. Soprana Olga Busuioc a avut parte de un Crăciun de poveste în familie și de un început de an feeric, pe malul mării, în Spania. Interpreta a făcut o incursiune în copilărie și ne-a povestit ce amintiri are de la sărbătorile de iarnă petrecute în sat, la bunici.

Olga, se spune că Moşul vine doar la cei cuminţi şi buni. Tu cum te-ai purtat anul trecut, ce ţi-a adus Moşul de sărbători?

Am avut un an frumos, productiv, am realizat tot ce mi-am propus și sper mult ca succesele să continue și în 2014! Moșul a fost darnic și special, de fapt ca în fiecare an! Mi-a adus tot ce mi-am dorit – o vacanță alături de soțul meu. Am sărbătorit Anul Nou în Barcelona. A fost foarte frumos, pe malul mării, cu palmieri și salată olivier (zâmbește). Am avut un meniu spaniol, dar nu a lipsit simbolul Revelionului ‘ca acasă’: mirosul de brad, clementinele, căminul aprins, focurile de artificii și, bineînțeles, darurile.

 Olga Busuioc

Ai făcut-o şi tu pe Moşul, ce cadouri ai dăruit de Crăciun?

Nouă ne place să facem daruri utile, procurate cu mult suflet, nu pur și simplu. Optez pentru cadourile de care ai nevoie. Astfel, am apelat la specialiști care fac lucruri handmade și am luat diverse produse: de la bijuterii, la cosmetice și obiecte de decor. Am citit mult despre simbolurile sărbătorilor și pot spune că pentru mine, cel mai important este Crăciunul cu tot arsenalul său: crenguța de vâsc prinsă de-asupra mesei, cu busuioc și grâu pe masă… M-am gândit bine la fiecare persoană și am pregătit cu mare drag surprize de Crăciun, dar și de Revelion. Pentru familia noastră, cel mai frumos dar a fost vacanța în cele mai mari orașe din Spania.

Mai crezi în Moș Crăciun, când ai descoperit de fapt secretul?

Cred în spiritul sărbătorilor, în bine, cred în faptele bune și vreau să fim mai buni! Deci le doresc tuturor multă cumpătare, înțelepciune și emoții frumoase! Astfel și viața va fi altfel!

Cum a fost anul 2013 pentru tine, personal și profesional?

 A fost un an pe masura așteptărilor, dar și a muncii depuse întru realizarea dezideratelor ce ni le-am propus!

 Olga Busuioc

Ce așteptări ai de la 2014, ce planuri ți-ai făcut pentru acest an?

Îmi place să-mi planific bine timpul, astfel încât să reușesc. Vreau să fim sănătoși în 2014 și să realizăm tot ce am notat în agendă.

Ne-ai spus că vei fi în prima decadă a lui ianuarie în Spania. Se zice că așa cum întâmpini anul nou, aşa îl vei petrece. O să te ții în acest an de călătorii și concerte peste hotare?

Sper ca în această vacanță să reuşim să combinăm utilul cu plăcutul! Vreau să ne bucurăm de momentele frumoase, petrecute în doi. Și, Da! Cred că voi avea un an la fel de plin, atât pe plan personal, cât și pe cel profesional.

 Olga Busuioc

Ce amintiri frumoase ai din copilărie legate de sărbătorile de iarnă? Mergeai cu colindul?

Desigur, la bunei! Ne pregăteam serios pentru acest moment, mergeam din casă în casă, împreună cu alți copiii de prin sat. Erau zile cu atmosferă cu totul specială. De fapt noi avem tradiții deosebite. Îmi amintesc și cum dormeam pe sobă, la bunica și așteptam darurile de la Moșul. Bunelul meu împletea coșuri foarte frumoase, iar bunica pregătea niște tarte delicioase în formă de lebede (povestesc și mă apucă nostalgia), covrici și dulciuri pentru toate nepoatele, că eram doar fete, și umplea coșulețele pentru fiecare.

Păstrezi anumite tradiții și obiceiuri de sărbători și în familia ta?

Le păstrez și țin tare mult la tot ce îmi aparține ca neam! Familia este cea mai importantă în viața fiecăruia, iată de ce mă strădui să aduc și în familia mea, mai departe, aceste momente de neuitat, să păstrez atmosfera sărbătorilor, să le facem speciale de la an la an! Îmi pare că așa cum e de Crăciun și anul nou, va fi tot anul în casa mea.

 Olga Busuioc

Ce gătești la masa de Crăciun și cum faci ca să îți menții silueta, când sunt pe masă atârea bunătăți la această sărbătoare?

Gătesc tot ce este esențial la o masă de sărbătoare, dar mă țin și de tradiții, astfel ca să-i pot bucura pe cei dragi. Personal mă strădui să mănânc puțin, mai mult salate și renunț, pe cât se poate, la tort, dând preferință fructelor. Și șampanie, desigur, dar tot foarte puțin. De Crăciun prefer să fim acasă, cu părinții, iar Seara de Revelion anul acesta ne-a prins pe malul mării, în Barcelona.

Ce colinde o să-i înveți pe copiii tăi?

“A seara pe’n serate” este colindul pe care îl cânt de fiecare dată și care mă aduce până la lacrimi! Cred că o să-i învăț și “Noapte de vis” sau “Domn, Domn să-nnălțăm”, dar șI toate colindele pe care le-am cântat când eram și eu copil: “Steaua sus răsare”, “Florile dalbe”, “Leru’i ler”, “Astăzi s-a născut Hristos”, “Noi umblăm și colindăm”.

Foto: Ellene Mocrii

Vestimentație: Nikita Rinadi

Nikita Rinadi