De această dată revista noastră a decis să vă aducă o nouă poveste a unei tinere chișinăuiene - Olesea Roibu; are 20 de ani și își face studiile la Paris. Susține că moldovenii sunt un popor foarte descurcăreț, iar ea este o dovadă a acestei afirmații. Învață contabilitate și face babysitting, deși nu au nimic în comun aceste „profesii”, tânăra consideră că orice meserie din orice domeniu, aduce experiență utilă pentru toată viața.

De această dată revista noastră a decis să vă aducă o nouă poveste a unei tinere chișinăuiene – Olesea Roibu; are 20 de ani și își face studiile la Paris. Susține că moldovenii sunt un popor foarte descurcăreț, iar ea este o dovadă a acestei afirmații. Învață contabilitate și face babysitting, deși nu au nimic în comun aceste „profesii”, tânăra consideră că orice meserie din orice domeniu, aduce experiență utilă pentru toată viața.

11414521_770544029729546_86229712_nEvident că vă întrebați ce a făcut această tânără și de ce am ales să vă aducem povestea ei, de fapt, avem un răspuns foarte simplu, ne dorim să știți că la doar 20 de ani, ea știe să facă față încercărilor vieții, de una singură, departe de părinți, aflându-se la studii în Franța. Iată ce ne-a spus Olesea despre această experiență: „În Franța am venit pentru a-mi face studiile superioare. A fost o dorință mai veche de-a mea, pe care am avut șansa să o transform în realitate. Am depus actele la 3 universități din Franța, două dintre care la Paris, și cea care mi-a reținut dosarul a fost Université Paris-Est Créteil. Administrația universității mi-a trimis scrisoare acasă că am fost accepată la scurt timp după ce depusesem dosarul, iar după ce am obținut notele de la BAC, peste câteva luni, mi-am făcut bagajele pentru voyage-ul cu destinația Paris. Aici am studiat primii doi ani la un profil general, și anume Economie și Gestiune, iar de la anul, datorită unui parcurs de excelență și unui interviu trecut cu brio, am marea șansă să fiu acceptată la Școala de Management IAE „Gustave Eiffel”, unde voi continua al 3-lea an de licență și cei 2 ani de Masterat. Aici mă voi specializa în gestiune, am ales formațiunea „Contabilitate, Control, Audit”.

Iar când am întrebat-o de ce a ales această țară am primit un răspuns foarte drăguț: „Am ales anume Franța, pentru că e țara pentru care mi s-a cultivat dragostea și interesul încă de mic copil. Cultura și limba acestei țări m-au fascinat încă de la o vârstă fragedă, iar atractivitatea și modul de viață de aici mi-au plăcut dintotdeauna.”

Olesea, sau Lesea (așa i se spune mai des) susține că moldovenii sunt un popor foarte descurcăreț: „Începutul este cel mai greu. Desigur că deplasarea cu traiul într-o altă țară, pentru o tânără care își păresește căminul și familia, nu e deloc ușoară, dar scopul scuză mijloacele. Parisul îl cunoșteam parțial din ceea ce învățasem la lecțiile de franceză și din vacanțele petrecute aici, dar totuși, țin să precizez că nu e totul ca în manualele școlare și nici după cum se descrie în internet. Totul s-a dovedit a fi și mai complicat când am ales să schimb viața liniștită de chișinăuean, pe aglomerația obositoare de metropolă. Am învățat totul în doi ani de când sunt aici, de la harta metroului până la datele limită de declarație a impozitelor. Viața este destul de scumpă în comparație cu alte țări/orașe europene. În primul an m-a salvat ajutorul financiar al părinților, asta până când mi-am început primul job de student, care a fost și primul job din viața mea, am început să profit de banii munciți din propriile forțe.”

11421620_770542096396406_1560593411_n

Așadar, din a doua jumătate a anului întâi de studii, Lesea, a început să facă babysitting, adică să aibă grijă de copii: „Nu e un job stabil, așa că atunci când copiii sunt în vacanță la bunici, sau părinții nu lucrează, pur și simplu nu muncesc.” Mai nou, de 3 luni, tânăra noastră lucreză într-un centru privat de engleză în care predă această limbă copiilor de la 4 la 11 ani.

Cum ai ajuns să faci babysitting?

„Colegii mei de grupă deja aveau cu toții câte un job, majoritatea lucrând în restaurante, la Mc Donald’s, în diferite buticuri. La ei e absolut normal ca un student să-și câștige singur bani de buzunar, chiar dacă este dintr-o familie asigurată. Cea mai bună prietenă a mea, Alice, făcea babysitting toată săptămâna după ore, și îmi zicea să încerc, însă părinții mei nu erau prea încântați de această „ofertă”, credeau că asta mi-ar perturba cursul studiilor mele. Totuși, cred că așa a fost să fie. Propunerea a venit din partea unei familii de francezi, ei aveau nevoie de cineva care să stea cu copiii lor, în zilele de marți și miercuri. Eram entuziasmată și am acceptat. Într-un final, am reușit să-mi conving și părinții, și astfel, mi-am început munca.

1376085_770543466396269_5351585_n

„Nu mă veți crede, dar francezii sunt destul de încrezători!”

În primul rând copii francezi sunt mult mai independenți de mici, decât copii noștri. Ei au o cu totul altă educație, iar părinții lor au o mentalitate diferită de cea a moldovenilor, evident. Un alt factor important este că aici mamele franceze nu obișnuiesc să stea acasă, în concediu de maternitate tocmai 3 ani, există mame care merg la serviciu după 6 luni de la naștere. Asta îi stimulează pe copii să devină mai independenți și să se adapteze ușor cu o presoană care-i va înlocui mama pe durata întregii zile, dădaca. E un obicei care a devent rutină zilnică aici, fiecare a doua familie de francezi are un babysitter, dacă nu unul stabil cel puțin pentru week-end și pentru serile în care părinții se întorc târziu acasă.

11303720_770545839729365_2056143148_nLesea susține că această experiență a făcut-o să înțeleagă cât de prețios este cel mai important  job din lume – cel de mamă. „La început era doar o sursă de venit, apoi am înțeles că e plăcut să ai un asemenea post de muncă, deși pot să spun că copii mi-au plăcut dintotdeauna. În calitate de babysitter le gatesc copiilor mâncare, îi acompaniez când merg la culcare, îi însoțesc acasă de la școală, îi ajut cu temele la toate obiectele, iar în timpul liber creăm origami, desenăm, gătim. Am învățat să am răbdare, să înțeleg copii și capriciile lor infantile, iar cel mai important: acum știu că îmi voi educa copii în stil francez, pentru că am îndrăgit metodele de educare ale francezilor.

Ce mai fac tinerele noastre care se află la studii în Franța?

Foarte des studentele moldovence au câte un part-time job, pe lângă studiile pe care le fac, motivul de bază fiind – autofinanțarea. Nu toate fac babysitting, sunt multe care lucrează în buticuri de haine/parfumerie/cosmetică în centre comerciale, foarte multe lucrează în calitate de chelnerițe/barwoman sau în restaurante. Cum am mai zis – moldovenii știu să facă față oricui, oriunde și oricând.

Ce planifici să faci în viitor?

„Nu știu ce mă așteapta în viitorul îndepărtat, însă în cel apropiat vreau să termin cu brio anul 3 de licență și apoi cei 2 de Masterat, după care voi putea deveni contabil/auditor, însă vreau neaparat să-mi completez anii de studii cu diploma DEC, adică încă 3 ani după Master în care îmi voi apăra diploma de Expert Contabil – cel mai înalt grad în contabilitate sau și mai mult, să devin Comisar de Conturi,” ne-a spus Olesea Roibu.

Ambițioasă tânăra noastră, nu credeți? Noi știm că va reuși, pentru că munca și ambiția întotdeauna sunt răsplătite frumos!

Distribuie articolul: