Realizează reforma justiției, joacă fotbal, crește un fiu și nu se poate lăsa de fumat… e vorba despre Ministrul Justiției, Oleg Efrim. Am avut multe întrebări pentru domnul ministru, iar el, ca un justițiar ce este, a fost foarte laconic la răspunsuri. Am aflat când a decis să devină jurist, ce crede despre femeile în funcții de conducere și cât de des îl cicălește soția. Aflați din interviul de mai jos când planifică Oleg Efrim să devină tată a doua oară.

Ce visa Oleg Efrim să devină în copilărie: cosmonaut, pilot sau ministru al justiției?

Nu știu cum am reușit să trec peste dorința multor copii de a deveni cosmonaut (zâmbește). Nici pilot nu mă vedeam, iar ministru nu știu dacă îți poți dori să devii. Am trecut rapid de la șofer la mașinist de locomotivă la profesor de educația fizică, iar de prin clasa a șaptea mi-am anunțat părinții că vreau să devin jurist.

Se tot spune că salariile în sistemul de justiție sunt mici, pentru ce vă ajunge salariul de Ministru al Justiției?

Ca și toată lumea – achit facturile, întreținem alte cheltuieli necesare. Deoarece munca îmi ocupă mai tot timpul, nu prea am timp să cheltui (zâmbește).

 Oleg Efrim, fotbalist

Cu care dintre premieri se lucrează mai ușor, mai cu spor și de ce?

Am norocul să muncesc întro echipă extraordinară. Am avut întreaga încredere și susținere a Premierului Vlad Filat și simt la fel de multă încredere și sprijin din partea prim-ministrului Iurie Leancă. Ambii sunt vizionari, conducători foarte buni și extrem de exigenți.

Ministerul Justiției a rămas fără serviciu de presă, înseamnă asta că veți conlucra dvs mai mult personal cu mass-media?

Mai întâi, trebuie să vă anunț că Ministerul Justiției are din nou serviciu de presă și mă bucură mult acest fapt. Întotdeauna am fost ușor abordabil pentru presă și voi rămâne în continuare.

 Oleg Efrim, ministrul Justitiei

Fosta șefă de cabinet a fost promovată în funcția de viceministru. Care este în general atitudinea dvs față de femeile aflate în funcții de conducere?

Peste 80% din angajații Ministerului Justiției sunt femei, în funcțiile de conducere fiind circa 85% doamne. Cred că în funcțiile de conducere trebuie promovați profesioniști, care pot fi în egală măsură femei sau bărbați. Alături de exemplul adus mai sus, vă zic că pentru prima dată în istoria țării noastre, o instituție paramilitară, cum este Departamentul Institutțiilor Penitenciare, este condus de o doamnă.

 Oleg și Violeta Efrim

Nu vă cicălește soția, nu se supără băiatul că lucrați prea mult?

Sunt zile când plec atunci când Paul încă doarme și vin acasă când deja doarme. S-a întâmplat odată când soția chiar m-a întrebat dacă am dormit acasă (zâmbește). Mă bucur să pot spune că familia este înțelegătoare în privința programului meu de muncă, ceea ce mă ajută mult.

Cât de mult timp acordați familiei?

Din păcate, mult mai puțin decât aș fi vrut.

Cum se împart rolurile în familia Efrim?

Trebuie să recunosc că ultimii patru ani totul este în grija soției.

 familia Efrim, Mariana Petrenko

Aveți un fecior – vedetă! Tot mai des îl vedem și în spoturi publicitare, ce sau unde vă doriți să ajungă?

Mă bucur că tot ceea ce face, face cu pasiune. Paul va putea să-și aleagă calea, iar eu îl voi susține și îi voi respecta alegerea, așa cum au făcut părinții mei.

Planificați în viitorul apropiat să deveniți tată a doua oară?

Sigur că imi doresc.

În fața studenților vreți să vă mai întoarceți, sau vă e frică de fetele prea-frumoase?

Au fost 15 ani – timp în care am predat Dreptul civil la Facultatea de Drept. Îmi lipsește această activitate și sunt sigur că voi reveni în auditorii, fără nici o frică (zâmbește).

 Oleg Efrim, Iurie Leancă și Sabina Cerbu

Soția dvs s-a dedicat mai mult studiilor și creșterii băiatului, în același timp știu că v-a fost studentă, credeți că vă poate deveni într-o zi colegă?

Violeta are o misiune foarte importantă, având grijă de Paul. În același timp, are studiile și pregătirea necesară pentru a profesa dreptul. Dacă se va decide întro zi, eu am să-i fiu alături.

De unde vă îmbrăcați și cine vă consiliază în materie de vestimentație?

Nu este un exercițiu complicat, or garderoba mea constă practic din uniformă – costume, cămăși albe și albastre, și cravate (zâmbește). Mă descurc singur, fără consilieri.

 Oleg Efrim

Care sunt trei lucruri pe care le apreciați în primul rând la o femeie?

Îmi plac femeile inteligente, cu simț al umorului și care pot să și asculte.

Ați lăsat fumatul?

Nuuuuuu! Eu nu cedez presiunilor publice, azi îmi cer asta, mâine pot cere altceva (râde).

Foto: facebook, Eugen Luchianiuc, Mariana Petrenko

Distribuie articolul: