Octavian Malai este un tînăr regizor de videoclipuri autohtone. Tot ce e marcat „Konzzon Production” sunt produse ale imaginației lui Octavian: Diana Rotaru-Te Chem, Devin-Miracle, Katy Rain-Mystery, Irina Remeș-Iluzii Deșarte, Mona-Inside, Dana Marchitan ft Smally-Împreună.  Începutul drumului nu a fost cel mai simplu. Octavian a locuit în SUA 9 ani, iar de curînd a revenit acasă. Azi Kobzzon vrea să fie unul dintre puținii regizori de la noi care să creeze videoclipuri de calitate. Cum ai ajuns în SUA?
În SUA am plecat ca toți studenții, apelînd la o o programă Work and Travel, dar odată plecat m-am acomodat foarte repede și în acele 3 luni, am cunoscut multă lume care m-a convins să rămîn acolo. Așa a început totul. Au urmat 9 ani petrecuți în SUA. Începutul a fost greu. Am încercat foarte multe meserii : chelner, dj, barman, web designer, fotograf, dar mi-am dorit să fac video. Am fost atras de industria muzicală a videoclipurilor și spoturilor publicitare. Paralel îmi făceam studiile practice inițiatoare în domeniu. După 9 ani de practică m-am reîntors. Ultimii 3 ani au fost cei mai grei, dorul de casă mistuie.

De ce abia peste 9 ani te-ai reîntors acasă ?
Am revenit cu 2 ani în urmă, atunci cînd am simțit că industria muzicală de la noi prinde un contur. În SUA acestă piață e super dezvoltată, la noi totul abia începe.

Te mai ține ceva legat de SUA ?
Fetița mea. Cel mai greu a fost să-mi las copilul în SUA. Am plecat cînd avea un an. Chiar dacă ne vedem destul de des, îmi lipsește mult. Nu e simplu să fii părinte la depărtare. Dar lucrurile nu sut așa cum par. Eu nu am sacrificat familia pentru carieră, ci invers pentru că de viitorul meu depinde viitorul familiei mele.

Cum e să începi cariera în Moldova ?
La noi e foarte ușor să începi cariera în acest domeniu. Ai noștri sunt încîntați să le faci videoclipuri gratis. Marea problemă e bugetul. Ca să realizezi un videoclip bun nu e suficientă doar munca regizorului, ci a unei echipe întregi și a interpretului în primul rînd. Aici vorbesc despre cele mai mici investiții care sunt necesare. Spre exemplu în videoclipul Danei Marchitan au fost cheltuiți bani doar pentru baterii.

 Cu cine ai colaborat pentru prima dată ?
Prima colaborare în Moldova a fost alături de regizorul Ian Onică și Activ Studio. Atunci lucram ca operator și asistent. Mai apoi am trecut pe cont propriu din dorința de a realiza videoclipuri așa cum le văd eu.

Cum apreciezi piața videoclipurilor realizate în Moldova?
Piata muzicală de la noi e destul de slab dezvoltată pentru că nu sunt investiții suficiente și direcționate corect. Regizorii investesc banii în detalii și suport tehnic, și nu în partea creativă.

Ce părere ai despre videoclipurile interpreților noștri realizate de regizori din România?
Idea e că în unele cazuri banii plătiți unui regizor român merg spre plata echipei și nu spre idee. Diferența între un videoclip realizat în România și unul realizat la noi ține de buget. Produsul final, ceea ce omul vede pe ecrane este foarte important.

De ce ai ales industria muzicală și nu cinematografia?
A filma un film e foarte complicat. Pentru a face cinematografie e necesară experiența, echipa. Ca să poți produce un film trebuie să începi de undeva, e o lege a evoluției: de la mic la mare. Chiar și eu am drept scop realizarea unui film. Munca în această direcție deja a început.

Despre ce e vorba?
Eu și un prieten de-al meu din Rusia muncim la un proiect cinematografic. Suntem la etapa scenariului. Ideea a apărut spontan iar noi brusc am început să lucrăm la proiect. Subiectul vizează viața unui tînăr orfan pe parcursul la 20 de ani inclusiv catastrofa de la Cernobîl.

Îi încredere că cinematografia de la noi poate evolua în scurt timp?
Cu tot respectul față de regizorii nostri dar industria cinematografică de la noi stagnează comparativ cu industria muzicală și cred că lucrurile nu se vor schimba prea curînd.Cinematografia autohtonă și cea românească au ceva specific, ce le deosebește de toate celelalte producții mondiale. Cînd privesc un film autohton simt că în film joacă niște actori, cînd privesc un film american, uit acest detaliu, totul e mult mai natural. Problema trebuie analizată mai profund. La nivel de producție și realizare, la noi se mai simt reminiscențe din URSS. În Rusia lucrurile se schimbă văzînd cu ochii.

La capitolul frumusețe și femei Octavian ne-a spus cîteva lucruri în comparașie cu SUA.
Sunt oare moldovencele cele mai frumoase?
Hmmm.nu, nu e chiar așa, nu toate moldovencele sunt frumoase și nu toate americancele sunt grase, chiar dacă multe din ele au probleme cu greutatea. Mitul despre supraponderabilitatea lor este adevărat. Mînacarea nesănătoasă e ceva obișnuit acolo, e o tradiție.

Cum arată femeia ideală?

O femeie ideală e o femeie care pe lîngă frumusețe mai poate fi și independentă din mai multe puncte de vedere, adică o femeie cu personalitate și verticalitate, care are părerea ei, jobul ei și prietenii ei. O femeie e sexy atunci cînd e deșteaptă. Azi nu e suficient să vezi doar o mutrișoară frumoasă, chiar dacă și asta contează.

Care este diferența între fetele noastre și cele din SUA?
Axistă mai multe diferențe. Însă aici la noi, reprezentantele sexului frumos gîndesc altfel și acționează altfel. În SUA o femeie este mult mai liberă și detașată de stereotipuri, pe cînd la noi mentalitatea e cu totul alta. Aceste tendințe tradiționaliste au aspecte negative dar și pozitive. Apreciez faptul că în Republica Moldova o femeie face copii la o vîrstă tînără, potrivită pentru nașteri. Copii au părinți tineri, iar tinerii au copii și viața lor ia cu totul altă direcție.

 

 

 

Distribuie articolul: