Se pare că ochelarii de soare nu sunt doar un moft sau un accesoriu pentru ca să părem mai fashion. Din luna aprilie și până în septembrie purtarea ochelarilor de soare este necesară pentru protecția ochilor, deoarece nivelul radiațiilor ultraviolete este de trei ori mai mare decât iarna. Din păcate, mulți își aleg ochelarii ținând cont de modă și de firmă și nu de sfaturile medicilor. Ar fi bine ca înainte să ne cumpărăm o pereche de ochelari să ne adresăm medicului. Oftamologul Constantin Ungureanu ne oferă câteva sfaturi despre cum ar trebui să ne alegem ochelarii. După ce criterii alegem ochelarii de soare?

De obicei la persoanele cu ochii albaștri sau verzi irisul are o putere mai mare de absorbție a razelor ultraviolete. Din acest motiv ochelarii de soare ar trebui să aibă protecție solară de minimum 100%, care este asigurată nu de culoarea ochelarilor, ci de filtrul inclus în lentilă. Informația despre nivelul de protecție trebuie să apară pe eticheta produsului prin inscripția „UV” urmată de un număr, de exemplu 100, 200, 400, alături de materialul din care sunt fabricați, de modul în care se îngrijesc și de condițiile de folosire.
Desigur, cu cât procentul de protecție este mai mare, cu atât ochelarii sunt mai buni. Ar fi bine să alegem ochelari cu UV400, deoarece acest numar reprezintă lungimea de undă a radiațiilor solare pe care lentilele acestor ochelari nu le lasă să pătrundă la nivelul ochilor.

De asemenea, forma ochelarilor are o importanță majoră, deoarece ei ar trebui să stea fix pe nas, pentru a impiedica pătrunderea razelor solare și să fie suficient de mari pentru a acoperi zonele laterale. Pentru persoanele care poartă dioptrii pentru corecția vederii, este recomandat să-și protejeze ochii cu ochelari cu lentile heliomate (fotosensibile, cu modificarea intensității culorii în funcție de lumină).

Cum trebuie să fie lentilele?

După cum știm ochelarii de soare pot avea atât lentile de sticlă, cât și de plastic. Dezavantajul celor de sticlă este că se sparg mai ușor și apare riscul să ne rănim ochii. Lentilele din plastic sunt mai rezistente la șocurile puternice și la zgârieturi.

Referitor la culoarea lentilelor (mai închisă sau mai deschisă) trebuie de știut faptul că lentilele foarte închise la culoare nu oferă neapărat o protecție mai bună ochilor. Trebuie de știut că lentille verzi absorb puternic radiațiile ultraviolet, ele sunt indicate hipermetropilor. Lentilele brune au o absorbție minimă a radiațiilor. Lentilele galbene de obicei sunt recomandate persoanelor cu vedere normală deoarece au o putere slabă de absorbție a razelor ultraviolete. Lentilele roz absorb radiațiile ultraviolete, lăsându-le pe cele infraroșii să patrundă, iar lentilele maro sunt recomandate miopilor. De asemenea, precizarea pe etichetă sau pe rama ochelarilor a simbolului „Cat.” urmată de o cifră de la 1 la 4 indică cât de închisă este nuanța lentilelor și acest criteriu nu trebuie ignorant.

Cum întreținem ochelarii de soare?

Chiar dacă sunt destinați pentru protejarea ochilor nu este recomandat să privim prin ei direct în lumina solară. Ca să-i păstram într-o stare cât mai bună trebuie să evităm contactul lor cu suprafețele dure, chiar și lentilele de plastic pot suferi modificări la impact puternic. Nu e bine să lăsăm ochelarii într-un loc unde sunt expuși direct la lumina solară sau la temperaturile ridicate. Este recomandat să folosiți port-ochelarul, care îi protejează de orice afecțiune. Înainte de a-i introduce în port-ochelar, asigurați-vă că pe suprafața lentilelor nu sunt particule de praf sau de nisip. Cel mai bine este să curățim lentilele cu apă căldută și săpun, iar mai apoi le ștergem cu o cârpă moale de bumbac.

Sursa foto: altorizont.com

Distribuie articolul: