În occident, la 24 de ani femeile tinere moderne au de 3 ori mai mulți amanți decât omoloagele lor din anii ’60. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de o companie farmaceutică împreună cu Institutul francez ICM (Institutul creierului si maduvei spinarii) pentru Lloyds Pharmacy. Studiile recente arată că femeile anilor ’60 au avut în mediu 1,67 parteneri, pe când noua generație – 5,67 parteneri.
Anii ’70 și mișcarea de eliberare sexuală a dat frâu mai liber fustelor, și în special celor mini. Cifrele arată cursul evoluției acestui fenomen și demonstrează că deja în anii ’70 femeile aveau de 2 ori mai mulți parteneri decât cele din deceniul ’60, veacul trecut.

Astfel, în numai câțiva ani contraceptivele, legalizarea avortului, mărirea numărului divorțurilor, mărirea duratei de studii și mariajele la vârstă târzie au devenit acei factori esențiali care i-au permis femeii să profite din plin de sexualitatea ei. Dacă am face o diagramă și am indica datele obținute, am vedea o adevărată explozie în viața sexuală a femeii de la sfârșitul secolului XX, arată cercetătorii francezi.

Astăzi, circa 10% din femeile interogate mărturisesc că au avut mai mult de 10 parteneri sexuali până la 24 de ani.
În Republica Moldova nu s-a făcut un studiu asemănător – fie că nu dispunem de aceste date, fie că nu au fost încă agregate. Însă, dacă ar fi să judecăm după cauze, am vedea că urmăm același traseu:

La fel ca în occident, și la noi se atestă majorarea duratei de studii superioare, astfel încât o femeie le termină complet la vârsta de 23-24 ani. În plus, avem și aici o gamă largă de măsuri contraceptive, suprapusă peste tendința fetelor și femeilor tinere de a face carieră și a se căsători târziu. Iar în primele şase luni ale anului trecut, s-au înregistrat 58 de divorţuri la o sută de căsătorii, conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică.

Deci, am putea să facem corelație cu situația din Occident? Judecați și voi sau cercetați!

Distribuie articolul: