Cu siguranță te-ai întrebat dacă sâmburele de avocado poate da naștere unei plante. Răspunsul este: ”Da, foarte simplu!” Pentru a obține un pui de avocado, ai nevoie de: un sâmbure de la un fruct bine copt, de avocado, 3-4 scobitori și un vas mai adânc, cu apă călduță.

Tot ce trebuie să faci este să speli bine sâmburele și să-l înfigi, în partea de sus, rotunjită, a sâmburelui, 3-4 scobitori de lemn. Scobitorile nu trebuie să pătrundă în sâmbure la o adâncime mai mare de 2-3 mm, altfel, va putrezi.

După ce ai introdus atent scobitorile în sâmburele de avocado, acesta va putea sta suspendat de marginile paharului sau cănii cu apă, în care va prinde rădăcini.

Apa în care va încolți sâmburele trebuie schimbată o dată la 3-4 zile. După ce ai fixat bine sâmburele în vasul cu apă, trebuie să aștepți cam 2-7 săptămâni.

În circa 7 zile, coaja sâmburelui se va desface în parta de sus, ceea ce va vorbi despre desfacerea lui în jumătățile din care vor crește rădăcinile și tulpina.

După ce sâmburele va prinde rădăcini și va forma o tulpiniță, va trebui să-l transplantezi nu foarte adânc, într-un ghiveci cu pământ.

La rădăcini, este bine să-i pui scoarță de copac, care se vinde în magazinele agricole.

În condiții de apartament, puietul de avocado nu va crește foarte înalt. Chiar dacă nu e pretențioasă, planta iubește locurile calde și însorite.

Vara, trebuie stropită cu apă o dată la două zile. Este puțin probabil ca puietul să facă fructe, însă va conferi mult exotism locuinței tale!

Surse foto: PentruEa, www.17apart.com, agroromania.manager.roweb.mit.edu

Distribuie articolul: