Trotuare deteriorate, fără rampe de acces și cu nerespectarea standardelor de amplasarea a pavajului tactil pentru persoanele nevăzătoare, scrie Agora.md. Toate aceste probleme au fost identificate de Grupul de evaluare a mobilității pietonale în perimetrul Grădinii Publice Ștefan cel Mare din capitală. Potrivit specialiștilor, neregulile depistate chiar în inima orașului, îngreunează deplasarea pietonilor în această zonă, în special a persoanelor cu dizabilități.

Una din principalele probleme identificate ține de timpul de traversare a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, care potrivit specialiștilor este unul prea scurt.

„Consider că este o provocare timpul de traversare a bulevardului Ștefan cel Mare, care este destul de mare. Avem aici 17 secunde, ar trebui foarte rapid să ne mișcăm ca să reușim”, a subliniat directoarea executivă a Asociației „Motivație”, Ludmila Iachim.

Experții au ținut să evidențieze necesitatea instalării unui semafor la intersecția străzilor G.B. Bodoni și 31 august 1989. De asemenea, s-a menționat despre pericolul amplasării vazoanelor și bolarzilor pe trotuare.

„Ceea ce ne-a sărit în ochi sunt vazoanele din calea pietonală, pentru persoanele nevăzătoare sunt destul de periculoase pentru că sunt de 30 – 40 de cm. Mai sunt semisferele, obstacolele în calea pietonală. Ceea ce am mai observat este că unghiul de coborâre a bordurii este mai mult de 10%, ceea ce este o dificultate de deplasare pentru persoanele în scaunul rulant”, a explicat  reprezentanta a grupului de lucru Iuliana Bulicanu.

Alte probleme depistate în zonă sunt lipsa rampei de acces care face dificilă deplasarea persoanelor cu dizabilitate de vedere și locomotorie, trotuarele sunt cu deteriorări și denivelări și lipsa bordurilor limitatoare la marginea trotuarelor, pentru personale nevăzătoare care folosesc bastonul alb.

„Recomandările sunt examinate de către autorități, sperăm sa fie luate în calcul. Noi deja suntem la al patrulea spațiu public care l-am supus auditului, dar planificăm pentru anul acesta 10 locații importante din oraș să le evaluam din punct de vedere a mobilității pietonale”, a adăugat reprezentantul grupului de lucru, Ion Cibotarica.

În continuare va fi pregătit un raport de evaluare care va fi transmis tuturor instituțiilor responsabile, inclusiv Primăriei municipiului Chișinău.

Amintim că anterior acest grup a făcut evaluări similare pentru parcul Catedralei Mitropolitane din capitală, pentru strada Mircea cel Bătrân din sectroul Ciocana și pentru intersecția bulevardului Traian și Decebal.