Creştinii serbează pe 28 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mare și care este pregătită printr-un post de două săptămâni – al treilea din an după postul Paștilor și cel al Sfinților Petru și Pavel. Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca SântăMăria sau Uspenia, ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc, celebrează ziua în care Fecioara Maria și-a dat obștescul sfârșit, iar popular este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Sfânta Maria Mare, este cea mai mare sărbătoare a verii. Se ține pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere ușoară, dar și pentru vindecări. Înainte de Sfânta Marie se postește timp de două săptămâni și se fac pelerinaje la mănăstirile care poartă hramul Sfânta Maria. Astăzi la biserică se aud cântări Maicii Domnului – “cea mai înaltă sfințenie omenească cunoscută și cinstită de Sfânta Biserică”.

Femeile cu nume de Maria organizează ospețe onomastice în această zi, dovedindu-și ospitalitatea de gazde. Numele este extrem de răspândit în Moldova. Potrivit statisticilor peste 2,2 milioane de cetăţeni români poartă numele de Maria sau derivate din acesta. Din totalul românilor ce au astfel de nume, 1.819.378 sunt femei. Majoritatea femeilor, respectiv 1.398.464, poartă numele de Maria, alte 273.454 pe cel de Mariana, 51.620 se numesc Marinela, iar alte 31.149, Mioara.

 

Obiceiuri de Sfânta Marie Mare
• Astăzi nu se face joc. Abia a doua zi feciorii își organizează jocul în sat.
• După Sf. Măria Mare se pot face și nunți și tot acum încep târgurile de toamnă.
• Se fac praznice de pomenire pentru cei morți și pentru cei vii.
• Ciobanii desfac staulele, stânele încep să coboare la țarina de lângă sat, după cum e vremea, să nu-i prindă omătul acolo. Fiecare gospodar își alege oile din turmă și le ia în grijă proprie, de unde și zicală “La Sfânta Mărie Mare / Coboară oile la vale”.
• Pot să înceapă semănăturile de toamnă.
• Se caută dacă au ajuns cucuruzii (porumbul) “în lapte”, se fierb sau se frig pe jar ca o mâncare specifică sărbătorii.
• Stuparii cercetează producția albinelor și recoltează primii faguri cu miere, pe care îi împarte cu familia. De asemenea, se fac daruri cu miere că să guste și cei care nu au stupi.

Selecție: Buletindecarei.ro, Timpul.md 

Distribuie articolul: