Deşi tradiţia spune că la nuntă se petrece 3 zile şi 3 nopţi, poate doar în anumite zone rurale se mai respectă acest obicei. La oraş, petrecerea ţine însă aproape toată noaptea, şi are şi aceasta anumite obiceiuri de respectat. În locul unde va avea loc petrecerea, intrarea se face exact în ordinea ieşirii din biserică, adică: domnişoara şi cavalerul de onoare care poartă lumânările intră primii, cu lumânările aprinse. Urmează mirii, apoi naşii, socrii mari, socrii mici. Apoi se aşează cu toţii la intrare pentru a primi nuntaşii. Odată intraţi toţi în local, mirii fac deschiderea serii cu primul dans. După aceea, naşii urmaţi de restul nuntaşilor dansează şi ei. Unul dintre obiceiurile de nuntă cele mai cunoscute este furatul miresei.

Furtul miresei este un moment plin de umor, finalizându-se cu răscumpărarea miresei de către naş sau mire şi cu regăsirea romantică a proaspeţilor însurăţei. În zilele noastre, nuntaşii au început să improvizeze şi alte furturi (al mirelui, al naşei, al socrilor, etc) pentru a avea ocazia să ceară ca răscumpărare executarea de diverse sarcini umoristice (recitare de poezii, interpretarea unei melodii, rostitul unei declaraţii, etc). După ce au servit la prima masă, mirii au rupt colacul, să vadă cine va fi capul familiei, cuscrele au făcut schimb de daruri… vine momentul Mesei Mari, când se aduc găluştele şi alte feluri de mâncare caldă. Nuntaşii stau la masă, mirii spală mâinile naşilor, aceştia se pregătesc să închine colacii, să primească un dar şi să dea… altul, de vreo două ori mai mare, pentru a pune un început bunăstării cuplului nou format. Începe închinatul şi de către ceilalţi nuntaşi. Apoi continuă dansul şi petrecerea până spre dimineaţă, când are loc despodobitul miresei (nu dezbrăcatul miresei 🙂 ). Naşa se ocupă de scosul voalului miresei şi înlocuirea acestuia cu o eşarfă (de obicei în ritmul cântecului popular „ia-ţi mireasă ziua bună”) semnificând transformarea tinerei fete în femeie măritată. Naşa va prinde voalul scos din părul ei în parul altei tinere nemăritate. Mai întâi naşii, rudele, apoi toţi nuntaşii înmânează tinerilor căsătoriţi cadouri de casă nouă. Apoi femeile toate se prind în horă alături de mireasă, pentru a celebra pe aceasta. Vine apoi tortul miresei, care este tăiat şi servit. Un moment mult aşteptat de către cei necăsătoriţi este aruncarea buchetului de către mireasă. Mireasa aruncă buchetul spre mulţimea de fete nemăritate, iar conform tradiţiei cea care va prinde buchetul va fi următoarea la măritiş.

Pe rând nuntaşii se retrag.
Ajunşi acasă, mirele trebuie să treacă pragul cu soţia lui purtată pe braţe, păşind astfel împreună pentru prima oara în căminul conjugal. Deşi petrecerea pare a se fi încheiat, după o scurtă odihnă, nuntaşii continuă să petreacă la casa mirilor cu zeama. După câteva zile proaspeţii căsătoriţi pleacă în luna de miere pentru a celebra primele zile ale căsniciei. Astfel se încheie acest eveniment unic în viaţa oricărui cuplu.

În ultimii ani, se observă o tendinţă pronunţată de a importa obiceiuri americane sau vest-europene. Astfel, din ce in ce mai răspândită este tradiţia conform căreia mireasa trebuie să poarte asupra ei “something old, something new, something borrowed, something blue“, adică “ceva vechi, ceva nou, ceva de împrumut şi ceva albastru”.
Alt obicei importat este cel conform căruia cavalerii de onoare sa fie îmbrăcaţi identic (de multe ori chiar la fel ca mirele), iar domnişoarele de onoare, de asemenea, să poarte rochii identice.
Aceste tradiţii „importate”, la fel ca şi toate celelalte obiceiuri legate de desfăşurarea nunţii pot fi sau nu respectate, după dorinţa mirilor. Să nu uităm marea revoluţia suportată de evenimentul nupţial moldovenesc e că deja mirii, mai puţin părinţii lor, dau tonul unei nunţi, iar dacă ei doresc ca lucrurile să se desfăşoare într-un anumit fel, conform tradiţiilor sau nu, ar trebui să-şi satisfacă dorinţele. Nunta reprezintă „ziua de naştere a familiei lor” şi cel mai important este ca ei să se simtă confortabil şi să se bucure de fiecare secundă a acestui eveniment unic în viaţă.

Distribuie articolul: