Obezitatea infantilă poate fi prevenită îndată după naștere, susține un grup de cercetători britanici de la „ Imperial College” din Londra. Aceştia au menţionat că există o formulă simplă de calcul care poate prefigura dacă un nou-născut este sau nu predispus să devină un copil obez. Riscul de obezitate al copilului se estimează în funcţie de o serie de factori socio-metabolici. Printre aceşti factori se numără greutatea pe care copilul a avut-o la naştere, indicele de masă corporală al părinţilor, numărul de persoane din gospodărie, statutul profesional al mamei şi dacă ea a fumat sau nu în timpul sarcinii.

Obezitatea în general, poate fi definită ca un exces de grăsimi a corpului raportat la întreaga greutate sau la proporţionalitatea acestuia. „Odată ce un copil devine obez, este dificil pentru el să piardă din greutate, astfel încât prevenirea este cea mai bună strategie şi trebuie să înceapă cât mai curând posibil”, a declarat profesorul Philippe Froguel, de la “Şcoala de Sănătate Publică” din cadrul „Imperial College” din Londra, scrie site-ul Childhood Obesity.

Autorii acestui studiu speră ca formula propusă, va contribui la identificarea copiilor predispuşi spre obezitate şi, în consecinţă, la prevenirea cazurilor de obezitate infantilă, care pot determina probleme de sănătate grave pentru copii, precum diabetul de tip II şi boli de inimă.

Cercetătorii au descoperit, în urma studiului, că în 80% din cele peste 4.000 de cazuri analizate s-a putut face o estimare corectă asupra riscului obezităţii infantile. Datele cercetării arată că formula s-a dovedit corectă, nu doar în cohorta finlandeză iniţială, dar şi în testele suplimentare ulterioare care au utilizat date din studii efectuate în Italia şi Statele Unite.

O altă soluţie care ar putea fi una dintre cele mai eficiente, din punctul de vedere al cercetătorilor britanici, este ca demersul educativ şi de informare să se realizeze la nivelul părinţilor, care sunt cei mai în măsură să conştientizeze pericolele generate de excesul de hrană şi să ia iniţiativa pentru a asigura obiceiuri nutriţionale sănătoase copiilor lor.

În cazul obezității infantile, implicarea părinţilor şi educaţia, au un rol important. Părinţii trebuie să participe alături de copii la activităţi în aer liber, să-i susţină în desfăşurarea unei activităţi fizice regulate, chiar în practicarea cu regularitate a unui sport. Mersul cu bicicleta sau cu rolele, înotul, tenisul, pot deveni un mod distractiv și folositor, de-a petrecere timpul liber la care participă părinţii împreună cu copiii.

Distribuie articolul: