Regele Salman din Arabiei Saudită a emis un decret care le permite femeilor să conducă autoturisme pentru prima dată în istoria acestui stat, informează Agenţia Saudită de presă.

În prezent, numai bărbaţii pot să obţină permis de conducere, iar femeile care conduc sunt arestate şi amendate. Din cauza acestei legii, multe familii au angajat şoferi care să le transporte rudele de sex feminin. Ministerele trebuie să întocmească normele legale în termen de 30 de zile, iar decretul regal va fi pus în aplicare până în iunie 2018. Arabia Saudită este singura ţară din lume care interzice femeilor să conducă, povestește mediafax.ro, cu referire la BBC. Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au militat ani la rând ca femeilor din această ţară să poată urca la volan, iar unele activiste au ajuns în închisoare pentru că au sfidat regulile.

Ambasadorul saudit în SUA al ţării, prinţul Khaled bin Salman, a numit decizia una „istorică” şi „corectă” , care vine „la momentul potrivit”. Diplomatul a confirmat că după anularea interdicţiei, femeile nu mai trebuie să obţină permisiunea tutorelui de sex masculin ca să poată lua lecţii de conducere şi ca să poată urca la volan.