Aș putea să o prezint astfel: Olga Busuioc, soprana care a reuşit să cucerească prin talent şi muncă asiduă. Care a obţinut locul 2 în finala prestigiosului concurs „Operalia” de la Moscova. Dar le las la o parte pentru un amănunt pe cât de contradictoriu, pe atât de frivol: cel mai proaspăt „talent” al Olgăi Busuioc e cel de a fi… soția solistului din formaţia „Akord”, Igor Stribitchi. Cântă de mică, iar muzica, spune Olga, e un dar de la Dumnezeu şi un talent moştenit de la părinţi. Rezultatele pe care le-a obţinut până acum sunt roadele unei munci enorme. „Este o dăruire totală acestei meserii şi dacă n-aş fi devenit soprană, atunci tot soprană aş fi devenit. Dacă n-aş fi făcut muzică, tot muzică aş fi făcut”, spune Olga Busuioc.

A ajuns să cânte pe scenele din Italia după ce a participat la un casting de selecţie a cântăreţilor de operă. „La îndemnul dirijorului Andriy Yurkievych, am mers la Academia de Bel-Canto din Modena, care este o şcoală de perfecţionare pentru vocaliști. Am reuşit s-o cuceresc prin calităţile mele vocale pe directoarea şcolii, Mirella Freni. Astfel, am câştigat o bursă de studii pentru 2 ani în valoare de 30 000 euro”, ne destăinuie Olga.

„Mirella Freni este o istorie în lumea muzicii clasice. Ea mi-a fost alături şi chiar din prima clipă când m-a auzit, a fost plăcut mirată, întrebându-mă: „Unde ai învăţat să cânţi aşa? Cine ţi-a fost profesor? Să ştii că vei deveni o cântăreaţă cu renume mondial.” Iar calitatea vocii a numit-o „voce de valută”, povesteşte ea.

Originea „valutei”

„Pentru inițierea carierei lirice, am avut o bază esențială începând de la colegiul de muzică și respectiv, urmând Academia de Muzică de la Chișinău. Am avut marele noroc să fiu ghidată și ajutată de profesioniști foarte buni. Iar marea bucurie și succesul de până acum îi datorez mămicăi, care a depus suflet, timp, dorință și dăruință pentru ceea ce sunt”, spune Olga.
Mămica este Tatiana Busuioc, solistă a Operei Naționale, cu un repertoriu la activ care include roluri din Carmen, Madame Butterfly sau Norma. Tot ea e cea care a îndrumat-o pe Olga în pregătirile ei pentru concursuri și a ghicit esența muzicală clasică a fiicei sale:

„În adolescenţă am avut o pasiune pentru muzica lejeră, ca şi orice adolescent îndrăgosit de Beyonce, Michael Jakson sau Tina Turner. Însă, dintodeauna am ştiut că vreau să fac muzică clasică, chiar şi atunci când cântam estradă, aveam oarecum o poziţie vocală de operă. Tocmai de asta n-a fost greu să trec de la un stil la altul”, îşi aminteşte Olga Busuioc. Ceea ce ne aduce la acel subiect frivol anunțat la începutul articolului:

Un mariaj eclectic
S-au cunoscut acum 9 ani. Ambii îşi făceau studiile la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”. Olga era în primul an, iar Igor în anul 3 la aceeaşi facultate. „Am avut un turneu în Europa. În acea perioadă soţul meu s-a îndrăgostit de mine. Avem o poveste interesantă de dragoste”, zâmbește Olga.
Mai în glumă, mai în serios, Olga spune că trebuie să scrie un roman despre prima şi unica ei dragoste… Spune că a reuşit să menţină o relaţie de la distanţă pentru că a avut noroc de un iubit, iar în prezent, de un soţ „de aur”: „Relaţia noastră se bazează pe valori fundamentale: dragoste, încredere, respect, pasiune în cuplu. Noi suntem două personalităţi şi cred că fiecare dintre noi realizează că a făcut alegerea potrivită”, afirmă Olga.

În august şi-au unit destinele pentru totdeauna. „Nunta a fost ca în poveşti. Au fost emoţii şi mulţi invitaţi. Colegii de scenă ai soţului, personalităţi din lumea artei clasice, dirijori de operă, solişti de la Opera Naţională, colegi de scenă lirică cu care am cântat”, povesteşte Olga Busuioc.

„Vocea este un diamant cu imperfecțiuni, ce are nevoie doar de șlefuire”
Anul acesta, Olga Busuioc a obţinut locul 2 în finala prestigiosului concurs al vocaliştilor „Operalia”, organizat de renumitul tenor Placido Domingo. A reuşit să treacă peste prima selecţie, unde au concurat 800 de voci din toată lumea. Timp de 6 luni, a muncit cu mulţi profesionişti, însă un loc aparte l-au avut mama, Tatiana Busuioc şi dirijorul Andriy Yurkievych.
„Pentru concursul „Operalia”, am avut planuri mari şi desigur pregătirile au fost extrem de intense. La repeţiile cu orchestra l-am avut ca dirijor pe maestrul Placido. Am primit o doză de profesionalism, experienţă şi cel mai important, a fost un start pentru începutul carierei mele”, povesteşte Olga Busuioc.

„Concursul Operalia mi-a oferit succesul, continuarea şi ascensiunea profesională. Datorită acestui concurs am fost remarcată şi apreciată de mai multe personalităţi. Iar după concurs, au urmat oferte de perspectivă pentru continuarea carierei muzicale”, adaugă Olga.

Noi ascensiuni pentru o familie „muzicală”
De fiecare dată când are cel puţin o săptămână liberă, revine în Moldova. Acum însă, programul ei devine din ce în ce mai încarcat şi conştientizează că nici acea săptămână n-o va avea. „Soţul meu este pe aceeaşi undă, suntem o familie „muzicală”, aşa că astăzi este Italia, mâine Franţa, poimâine America… San Francisco, New York și Los Angeles sunt destinaţiile pe care vrem să le cucerim”, spune visătoare Olga.
Însă deocamdată, dorințele ei imediate se îndreaptă înspre casă și familie: „Îmi doresc să duc faima Moldovei ca ţară unde se nasc talente în operă şi estradă. Iar numele Olga Busuioc şi Igor Stribitchi să fie strâns legate nu numai personal, dar şi profesional”, încheie ea.

Distribuie articolul: