„Ce se întâmplă dacă ai fost hărțuită sexual și chemi poliția? Te abuzează și poliția”, își începe postarea pe Facebook, o tânără hărțuită sexual acum câteva zile, de un necunoscut. Contactată de redacția EA.md, aceasta a fost de acord să-i publicăm povestea „în scopul inspirării și a altor femei victime de pe urma infractorilor, inclusiv în epoleți!”.

De ce martorii nu intervin?

„Ieri, 22 august 2021, în jurul orei 20:30, pe o stradă din centrul orașului Chișinău, am fost asaltată sexual de un bărbat necunoscut.

…Situația a început la farmacia Peon Farm. Am intrat să iau niște medicamente, iar tipul era deja acolo – tocmai își cumpărase un inhalator. M-a privit în lung și în lat, în sus și în jos, cât făceam cumpărăturile și după aia a început să mă urmărească insistent.

Am înțeles că sunt urmărită și am început să merg accelerat spre locul de muncă care e în apropiere. Tipul a grăbit și el pasul și îmi tot spunea, „Pastoi, davai pagavarim” (n.r. trad – „Așteaptă, hai să discutăm”). Vizibil speriată de situație, i-am zis că n-avem ce vorbi. La prima cotitură, care dă într-o stradă mai îngustă și mai întunecoasă, tipul m-a prins și m-a strâns la perete. Mi-a pus mâna la gură „ne crici, ne crici!” (trad. „nu țipa, nu țipa) și a început să mă atingă peste tot.

Treceau oameni pe stradă și n-a intervenit niciunul. Am reușit să scap din strânsoare și am fugit spre locul de muncă. Îmi tremurau picioarele, plângeam și vomitam”, își descrie starea tânăra.

De ce, cei de la care a cerut ajutorul, au umilit-o?

„Când am ajuns la lucru, s-a apropiat de mine un locuitor care a văzut toată scena de la fereastra care dă spre stradă. M-a îndemnat să chem poliția. Era ora 22:36 când m-am calmat și am chemat poliția.

La ora 22:56, un echipaj de poliție, compus din doi polițiști a venit la chemare. Cel mai probabil polițiștii sunt de la Sectorul de Poliție Nr. 4. Reacția polițiștilor la chemare a fost înjositoare și umilitoare.

„De ce ați sunat la poliție abia după 2 ore?!” mă întrebau acuzator polițiștii.

„Ce doar pentru asta ne-ați chemat?! Nu aveți ce face!”

„Dacă vă băga vreun deget avea sens de chemat poliția. Dar așă și? nu s-o întâmplat nică!”

Le-am spus că farmacia are înregistrare video cu tipul, mai ales că nu purta mască, deci poate fi ușor identificat. Dar polițiștii nu s-au arătat deloc interesați. Cică „pentru hărțuire se dă doar amendă” deci nu tare se merită chipeșul (n.r. – agitația)de a-l căuta și supune justiției pe agresor. „Dacă îl găsim, DACĂ”,  ziceau polițiștii.

La plecare unul dintre polițiști a făcut remarca „cred că e pi***l cela!””, mai povestește EA.

E timpul să se schimbe ceva.

„Dincolo de toată atitudinea jignitoare din partea polițiștilor, aceștia nici măcar n-au respectat protocolul minim de interacțiune cu cetățenii. Niciun polițist nu s-a prezentat, n-am semnat niciun proces verbal cu privire la chemare, nu mi s-a luat nicio mărturie în scris. Mi-au spus doar că urmează să fiu apelată astăzi (23 august) și invitată la sectorul de poliție de pe Albișoara pentru discuții și clarificări. Evident nu m-a sunat nimeni.

Prin acest apel vreau în primul rând să fie identificați și sancționați polițiștii care umilesc femeile hărțuite și le zic că poliția le va apăra doar după ce vor fi violate și care nu vor să identifice un agresor sexual (chiar dacă cel mai probabil îl știu, adică cel mai probabil tipul a mai agresat femei!). În plus, ei și meseria și-o cunosc foarte prost.

Codul Penal definește, la art. 173, condițiile clare care fac un gest ca să fie recunoscut drept hărțuire sexuală și în nici o parte a sa Codul Penal nu stipulează că polițistul are dreptul să facă „judecată” la chemare, stabilind ce infracțiune merită investigată și ce infracțiune trebuie „iertată” sau trecută cu vederea.

În al doilea rând, vreau să atenționez asupra modului în care instituțiile publice interacționează cu victimele abuzurilor.

Cred că e timpul să se schimbe ceva. Sper că vremuri bune pentru polițiști nu înseamnă ca totul să rămână pe vechi și să fie perpetuate normele umilitoare de comportament cu cetățenii, ci altceva. De exemplu mai multă justiție, mai multă înțelegere, atenție, sensibilitate, grijă și alte chestii de care avem nevoie în situații vulnerabile.

Am scris un demers la IGP, și unul pe adresa ministrei Afacerilor Interne”, își încheie povestirea tânăra.

Potrivit unui sondaj din cadrul unui studiu OSCE, din 2019, privind violența împotriva femeilor din Republica Moldova, aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale începând cu vârsta de 15 ani. O bună parte din femei nu s-au adresat niciodată după ajutor, motivul fiind frica de a fi judecate sau neîncrederea în organele de forță.

Vrem să încurajăm fiecare femeie, bărbat sau copil care ne citește, dacă este victima unei hărțuiri sau a unui abuz sexual sau poate martor, să se adreseze neapărat după ajutor.

TELEFONUL DE ÎNCREDERE PENTRU FEMEI 0 8008 8008