O tânără din Moldova, care îşi face doctoratul în Franţa, a reuşit să strângă bani pentru teza sa de doctor, printr-o campanie pe Internet. Olga a povestit semenilor că i-a fost rezufată acordarea unei burse deja de câteva ori, iar ea ține să finalizeze cercetările despre Limba Franceză în republica Moldova. Olga Ţurcanu a obţinut 6.800 de dolari, de la donatorii care nu au răspuns apelului ei. Pentru aceștia, tânăra are și mulțumiri speciale. 

Setea de cunoştinţe poate învinge lipsa banilor. Olga Ţurcanu avea nevoie de surse financiare pentru teza de doctorat, în care şi-a propus să scrie despre limba franceză în țara ei de baștină. Doar că taxa era prea mare pentru buzunarul ei. Aşa că, inspirată de ideea de “crowdfunding”, Olga a înregistrat un filmuleţ prin care a încercat să convingă oamenii să doneze bani pentru studiile ei. Efectul a depăşit orice aşteptare, în puţin peste două luni, tânăra a colectat banii necesari, notează publica.md.

“Sunt oameni care cred că această teză va avea o valoare pentru limba franceză dincolo de frontiere. Este o investiţie pe termen lung”, spune studenta. Acum, Olga are și remunerări specifice pentru fiecare sumă donată de oamenii care au ajutat-o: Pentru 5 dolari, moldoveanca va plasa un mesaj de mulțumire chiar în teza sa de doctor, pentru suma donată de 25 de dolari, Olga ar putea trimite câte o înregistrare video, în care cântă la acordeon, celor care i-au oferit câte 50 de dolari le va expedia câte o carte poștală, iar pentru 100 de dolari, donatorii vor primi câte o cutie cu bomboane din Moldova.

Printre cei care au răspuns apelului de ajutor au fost rude, colegi, prieteni, dar şi mulţi oameni care n-o cunosc pe Olga. “Crowdfunding” este finanţarea de proiecte şi a unor companii tinere prin apeluri lansate pe Internet pentru colectare de fonduri.

Distribuie articolul: