Mereu am așteptat anotimpul în care anii îmi vor spune că sunt deșteaptă, sau cel puțin înțeleaptă. Am dus în spate sute de nopți, în care răsfoiam prin cărțile obosite, căutând rostul zilelor și a multor gânduri ce nu ne lasă să dormim. Am atâtea în

Acum, fiind impresionată de filozofia antică, de învățăturile lui Buddha, Psaltirea lui David și cel mai recent de Krayon, refuz să mai accept gândirea logico-matematică, pe care o credeam cea mai palpabilă, cea mai reală și mai materialistă.

Am fost binecuvântată de la bun început să cred că Dumnezeu este cel care mi-a dat șansa venirii în această lume, iar Proorocul David a fost împăratul tuturor popoarelor. Ostenesc și acum la citirea psalmilor, dar, înaintând în silința cunoașterii, întrebările par a se înmulți…

Așa că mă arunc în filozofia hindusă și înghit cu noduri ideea că toate în lume ni s-au dat pentru a ierta. Oare de ce ne împăcăm lăsând capul în jos, fără a avea îndrăzneala de a privi măcar puțin spre cer? Da, împăcarea cu sine e prea dificilă pentru a o deprinde din prima zi a vieții.

Judecata mea nu e tocmai bună, atunci când le adun pe toate și descopăr că mi-ar plăcea să gândesc în stil Krayon. Știți de ce? Pentru că mi-a propus să nu gândesc liniar. Dar asta ar fi să trăiești în trei spații diferite.

De exemplu, dacă ieri ți-a plăcut mai mult ca azi, atunci nu ai decât să trăiești la episodul trecut și să explorezi lumea prin cunoștințele deja acumulate. Altfel, atunci când prezentul te menajează și ești fericit cu ziua de azi, nu ai decât să trăieșit o veșnică amiază a clipei de moment. Și doar dacă ai de închis o ușă pentru ieri și azi, și îți dorești un viior pe care doar tu ți-l poți crea, te afli în ziua de mâine.

Aș fi vrut să duc o viață fără iluzii. Dar dependența de povești mă face mai fericită. Ce rost mai are căutarea adevărului?

Mi-aș dori mult să cred în eternitate. Ce să fac? La noapte am să împletesc o minciună. Cei care vor încerca despletirea ei, mă vor aclama încă mult, mult… timp. Uite că am și găsit scara spre cer. Dar voi?

Distribuie articolul: