În cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Comitetul Internaţional Olimpic a admis în cursă și o echipă de sportivi refugiați, care provin din țări ca Sudanul de Sud, Congo, Siria sau Etiopia, care se confruntă cu mari conflicte militare și crize ale refugiaților. Din delegație fac parte 5 atleţi sudanezi, 2 înotători sirieni, 2 judokani congolezi și un maratonist etiopian.

Din echipa specială face parte și Yusra Mardini – siriana de 18 ani care, acum un an, a fost cât pe ce să se înece în apele reci ale Mării Egee, alături de alți 24 de compatroți sirieni care sperau să ajungă cu barca în Germania. Norocul Yusrei a fost că putea să înoate și doar pregătirea fizică a ajutat-o să ajungă până la mal.

Iată că în prezent, înotoarea siriană care și-a salvat propria viață participă la Jocurile Olimpice de la Rio, alături de alți 10 atleți selectați într-o echipă specială pentru refugiați olimpici, care concurează pentru victorie, reprezentând cei peste 60 de mln de refugiați din întreaga lume.

Tânăra este înotăoare de la vârsta de 3 ani, fiind apoi sprijinită și susținută de Comitetul Olimpic sirian. După izbucnirea războiului civil, a fost nevoită să se refugieze, departe de tot ce a însemnat pentru ea înotul.

13872883_1075559105813735_5572663818135155635_n

„Vreau ca oamenii să nu renunțe și să se gândească la visurile lor, pentru că mulți le au și uitat de ele. S-au întâmplat o mulțime de lucruri rele, dar sunt mulți oameni care s-au gândit la noi. O mulțime de oameni au încredere în noi și nu putem renunța.

Mulți credeau că refugiații înseamă oameni fără casă și fără nimic. Nu, ei aveau totul la fel ca și restul.

Șansa de a participa la olimpiadă e un vis devenit realitate. Olimpiada este acum totul pentru mine, o șansă de vață. Înotul este pasiunea mea, viața mea, nu pot explica. Este cel mai imprtant lucru din viața mea și vreau să realizez ceva cu asta”, spune campioana.

Foto: A Mighty Girlalbawaba.com