O să spuneți că nimic mai bun pentru copil nu poate fi decât brațele mamei – o susțin și majoritatea pediatrilor lumii! Însă brațele mamei au nevoie să fie ocupate și cu altceva decât bebelușul, deși, bineînțeles, el este prioritatea numărul unu pentru ele. Astfel că s-au inventat diversele produse de tip „carrier”, care asigură copilașilor o poziție exactă celei a brațelor mămicii. Un lucru important!: este o poziție recomandată și de medicii pediatri. Așadar, tendința despre care vorbim astăzi se numește „Amauti”. 

Cu picioarele îndoite şi cu spatele arcuit (crăcanat aşezat) – o poziţie care sprijină picioarele și care este absolut naturală pentru copii este recomandată și de medicii pediatri în tratamentul displaziei de șold. Carrierii care ţin bebeluşul în poziție verticală şi care îi sprijină picioarele ţin copilul într-o poziţie în care mama l-ar ţine în mod natural în braţe. De fapt aceasta este poziţia pe care doctorii o susţin ca tratament pentru bebeluşii cu displazie de şold, scrie sursa citată.

amautibrate

amauti

AmautiInteresant este că Inuiţii Netsilik, care işi poartă mult copiii, nu folosesc papoose, ci îşi poartă nou-născuţii în „amauti” – un fel de loc special pentru ei în spatele hainei, unde haina este croită mai larg. Fie că aceasta este pentru vară sau iarnă, haina lor, „parka”, este dotată cu un fel de glugă mare, unde piciul incape perfect. Ei stau în spatele mamei într-o poziţie aşezată cu picioarele depărtate, înăuntru în haina mamei, iar aceasta nu este o invenție de azi sau de ieri, ci de ani buni. Nu există studii care să indice incidenţa displaziei de şold sau a spondilozei în acest grup nordic de Inuiţi care îşi poartă copiii. Şoldurile şi coloana vertebrală li se dezvoltă normal.

Aşa că, purtaţi-vă bebeluşii în braţe sau ajutaţi de un purtător de genul: sling, pouch, wrap, mei-tai, rebozo, podaegi, amauti. Acest lucru devine tot mai mult susținut de mame din întreaga lume, iar, la nivel internațional, există în luna septembrie și o săptămână a Mișcării pentru Port-bebe – International Babywearing Week.

amauti

amauti

Purtarea copilașilor în asemenea dispozitive este o etapă normală în viaţă şi este crucială pentru dezvoltarea lor. Cu ajutorul unui mijloc de purtare, bebeluşii sunt peste tot cu mamma lor şi participă pasiv la toate activităţile purtătorului. Lipit de pieptul sau spatele mamei, bebeluşul se simte relaxant, în siguranţă. Mersul mamei, ştiut din perioada în care se cuibărea în burtica ei, îi este familiar, iar legănarea oferită îl linişteşte, îl adoarme şi îi dă încredere. Sunetul inimii, ritmul respiraţiei şi mişcările mamei ajută bebeluşul să-şi regleze propriile răspunsuri fizice. Bebeluşii purtaţi plâng mai puţin!

amauti

Avantaje are și mama: ea învaţă mai uşor să citească nevoile bebeluşului. De fiecare dată când un bebeluş anunţă fără să plângă că îi este foame, că are scutecul ud, că e plictisit…, încrederea mamei în sine creşte. Această interacţiune pozitivă este benefică pentru mame, mai ales pentru cele care suferă de depresie post-partum. Purtarea bebeluşului este un mod de a dezvolta un ataşament puternic, sănătos care oferă clipe minunate şi satisfacţii imense, mai notează sursa.

Amauti

Foto: Blogspot.com, Amautibaby.com.

Distribuie articolul: