Tendințele actuale sugerează faptul că femeile sunt pentru ca partenerii lor să asiste la procesul de naștere. În acest mod, spun ele, bărbații văd cu ochii lor „chinurile facerii” și le respectă mai mult pe soțiile lor, care s-au chinuit ore în șir pentru ca să aducă pe lume fructul iubirii lor. Ultimele cercetări care au testat eficiența acestui fenomen, însă, arată că femeile care nasc în prezența soților resimt mai multă durere decât cele, ale căror soți lipsesc din sala de nașteri.

O echipă de cercetători de la Colegiul universitar din Londra, împreună cu o echipă de savanți de la Kings College din Londra și de la Universitatea din Hertfordshire, au analizat 39 de femei, ale căror soți asistau în momentul în care femeilor li se împungea degetul arătător cu un ac. 

În același timp, savanții au măsurat activitatea electrică a creierului și pulsul femeilor, iar participantele au fost rugate să aprecieze verbal nivelul durerii resimțite. Experimentul a fost repetat, dar deja fără prezența bărbaților în sala de experiment.

Spre uimirea medicilor, nivelul bolii, în timpul prezenței bărbaților, nu s-a micșorat, ci mai degrabă s-a dublat. Dr. Katerina Fotopoulou, de la University College, din Londra, care este și unul dintre autorii cercetării, a declarat, potrivit The Daily Mail: „Posibil că se întâmplă așa, din cauza faptului că atunci când femeile au în preajmă un om drag, la ele nu se declanșează propriul mecanism de apărare și le vine mai greu să se descurce cu boala.”

Aceasta a mai adăugat un lucru important: durerea resimțită de către femei în timpul travaliului este direct proporțională cu natura relației intime dintre parteneri, specificând că femeile care au evitat apropierea intimă de parteneri au făcut mai ușor față amenințărilor legate de durere decât cele care au acceptat cu ușurință contactul sexual cu partenerii lor.

Fotopoulou a mai mărturisit că anterior, medicii constataseră că femeile care îi aveau alături pe soți în timpul travaliului, aveau nevoie de mai puține analgezice, contrar noilor rezultate, obținute de către savanți. În acest mod, spune Fotopoulou, la femei se declanșează mai ușor mecanismul de autoapărare, echivalent cu nivelul de durere resimțit de organism. 

Cercetătorii afirmă că finalitățile cercetării urmează să fie întărite și de alte experimente cu implicarea mai multor femei, care să ofere rezultate și concluzii mult mai precise.  

Foto: dailymail.co.ukevidencebasedbirth.com

Distribuie articolul: