Un stiudiu publicat în Ethology a descoperit că persoanele cu ochi injectaţi (înroşiţi) sunt considerate mai triste, bolnave şi mai puţin atractive decât persoanele albul ochilor cărora este intact. Astfel, sclerele curate, albe se alătură standardelor de frumuseţe naturală — pe lângă tinereţe, piele fină, păr lung şi lucios și dantură sănătoasă. „Am vrut să aflăm dacă ochii înroşiţi ai unei persoane influenţează comportamentul şi atitudinea persoanelor din jur şi dacă aceasta afectează percepţiile de atractivitate”, zice Dr. Robert R. Provine de la Universitatea din Maryland, Baltimore, SUA. 

La test au participat 208 studenţi voluntari de la Universitatea din Maryland. Voluntarii erau 93 de bărbaţi şi 115 femei, cu o varsta medie de 20,6 ani.
Voluntariilor li s-au arătat 200 de imagini ale ochilor, jumătate din care au fost prelucrate digital pentru a crea efectul de ochi înroşit. Studenţii au fost întrebaţi cât de trişti, sănătoşi sau atractivi li se par proprietarii ochilor. Rezultatele au arătat că persoanele cu ochi înroşiţi par mai trişti, mai puţin sănătoşi şi mai puţin atractivi în comparaţie cu cei cu sclerele ochilor albe.

Acesta este primul studiu care demonstrează că roşeaţa ochiului este percepută ca un element de emoţie. Oamenii par să fie singura specie care utilizează coloraţia ochilor drept indicator al sănătăţii sau emoţiei.

„Trasaturi cum ar fi părul lung, lucios şi pielea netedă sunt indicii ale tinereţii şi oferă privitorului o înregistrare parţială a sănătăţii.
Acum, albul clar al ochilor se alătură acestor trăsături ca un standard universal pentru percepţia de frumuseţe şi un semn de sănătate. Având în vedere această descoperire, picăturile pentru ochi pot fi considerate produse cosmetice”, adaugă doctorul Provine.

Distribuie articolul: