În februarie 2012, cel mai mare ziar norvegian de afaceri „Dagens Næringsliv” a plasat-o pe Esenia Steckmest în top 10 imigranţi de succes ai Norvegiei. Meritele Eseniei cu care a impresionat juriul au fost realizările ei profesionale în asistența juridică în domeniul energetic, precum și munca de voluntariat în organizarea diasporei moldoveneşti în Norvegia. Toate acestea, la vârsta tânără de 33 de ani. Esenia, cum e să obții o nominalizare atât de importantă și cum a fost la gala de premiere a top 10 imigranți ai Norvegiei?

Am avut emoții de bucurie atât pentru mine, cât și pentru familie, companie, prieteni, Moldova și moldoveni. Gala de premiere a avut loc la 14 februarie 2012, în prezența juriului, a reprezentanților celor mai mari companii din Norvegia, a oaspeților și invitaților de peste hoatre. În discursul meu i-am mulțumit noii mele țării pentru ospitalitate, dar am vorbit și despre visul meu din copilărie de a îmbunătați nivelul de trai și de a moderniza satul bunicilor mei, Mărcăuți, din Briceni.
În plus, am vorbit despre persoanele-model care ne influențează, ne inspiră și ne determină să cum să procedăm, și care ne ajută să luăm decizii. 
A fost un premiu care a avut importanță atât pentru mine personal, cât și pentru moldovenii de peste hotare, care sunt obosiți de clișeul „noutăți din cea mai săracă țară din Europa”.

În topul celor 10 imigrați din acest an, s-au regăsit printre câștigători persoane originare din China, Sri Lanka, Pakistan, Polonia. Cât de des ajung moldovenii să obțină astfel de premii?
Acesta este al doilea premiu obținut de moldoveni în Norvegia. Pentru o țară mică este o realizare semnificativă.
În 2008 același premiu l-a obținut Florentina Harbo, care cu parere de rău nu mai este printre noi. Păcat… Și aici mă cuprind emoții de tristețe, combinate cu o ciudă pe viața aceasta, care deseori e atât de nedreaptă. Împreună am fi putut realiza mai multe…

Ați absolvit facultatea de drept la Chișinău. În ce domeniu activați acum?
Sunt consultantă și juristă la una dintre cele mai renumite companii internaționale de avocatură Wikborg, Rein & Co, cu sediul în Oslo, dar cu oficii în Shanghai, Singapore, Kobe sau Londra. Noi acordăm asistență juridică pe parcursul derulării proiectelor de investiții în domeniul energetic în Europa, Africa, America Latină și Asia. 

Contractele sunt enorme, pe mii de pagini, de aceea lucrăm în echipă. Colegii (norvegieni, americani, australieni, brazilieni) sunt extraordinari de iscusiți, cu diplome de la cele mai bune universități din lume și o experiență de muncă foarte bogată.
Este o plăcere să lucrezi cu oameni talentați de la care poți învăța continuu. Când mă uit la ei, mi-aș fi dorit să fi plecat de acasă cu mult mai devreme și prima facultate să o fi făcut peste hotare.

Modelul nordic de dezvoltare este unanim recunoscut drept unul din cel mai viabile din lume. Cum vedeți acest sistem, în calitate de om venit din exterior?
În general, m-a impresionat la norvegieni modul lor de a privi realitatea, de a interpreta lucrurile și relațiile între oameni. Nu se plâng pe viață.

Un exemplu recent ar fi de la un spital unde pacienta, colegă de salon, a avut o naștere mai complicată și copilul și-a fracturat piciorul. La întrebarea soțului cum a decurs nașterea, ea a răspuns „foarte bine, mai trebuie să stăm puțin în spital, s-ar fi putut întâmpla ceva mai grav”. Prietenei mele norvegiene i-au depistat cancer la sân și a fost operată. Pentru ea viața continuă și zice că e bine că au depistat acum și s-a operat la timp… Nu am mai auzit-o să se plângă. Mă gândesc că pentru o moldoveancă ar fi fost o tragedie și intra în depresie.

În familie, norvegienii pun accentul pe respectul reciproc, amabilitate, punctualitate, sport, alimentație sănătoasă, încurajarea faptelor bune, a opiniei proprii și a libertății. Credeți că copiii din cea mai bogată țară din Europa dorm în paturi luxoase la amiază la grădiniță?

Nu – dorm în saci de lână, în cărucioare, afară pe ploaie, vânt și ger. Dacă e gerul prea mare, atunci dorm în încăpere. M-a șocat că medicamentele sunt prescrise și folosite de norvegieni doar în situații grave. Ei lasă corpul singur să lupte cu infecția și astfel să se dezvolte sistemul imunitar. Norvegienii nu se plâng și nu se stresează.

Sunteți Președinta Asociației Moldovenilor din Norvegia. Când v-a venit ideea să fondați o asociație şi cum aţi pus în aplicare acest proiect?
Asociația Moldovenilor din Norvegia a fost înființată drept urmare a adunărilor amicale ale moldovenilor din Norvegia, cât și a întâlnirilor cu alți moldoveni stabiliți în țările nordice. Oficial, asociația a fost înregistrată la 5 iunie 2010, la Oslo.
Principiul de bază este să adunăm mijloace financiare atunci când organizăm un eveniment. Resursele umane sunt mai importante ca cele financiare. Fiecare membru contribuie cum poate.

Desigur, dacă am dori să organizăm un eveniment cu un ecou mai mare, am avea nevoie de susținere financiară. La moment le luăm treptat și cum zic norvegienii, nu ne stresăm. Important e să continuăm ceea ce am început, să ne ajutăm reciproc pentru a avea o viață mai bună și cu dragoste să facem ceva pentru Moldova. Mulți moldoveni, din păcate, sunt așa obosiți de viața din Moldova, de critica negativă, bârfe, fițe și fățărnicie, că venind aici nu mai vor să audă de moldoveni și de Moldova.

Cum vă simţiţi în Norvegia?
Cu binele omul se deprinde repede (zâmbește). Mă bucur că am plecat în 2003 din Moldova, în pofida faptului că aproape toți îmi ziceau să nu plec și să încep cu spălatul podelelor.

Cred că și dacă aș fi spălat podelele o viață întreagă, aș fi fost mai fericită aici decât în Moldova. Îmi place mediul și mentalitatea europenilor, libertatea, poziția femeii în societate, faptul că oamenii se gândesc și la societate și nu doar la buzunarul propriu. Că nimeni nu te presează ce să faci și ce să nu faci (cu cine să te căsătorești, când să faci copii, cum să-i educi, unde e mai bine să cumperi mobila sau de câte ori să te duci la biserică).

Îmi place că dacă muncești cinstit, atingi rezultate, pe când în Moldova nu se știe, cu cât mai cinstit ești cu atât mai la coadă te plasezi. Îmi place viața stabilă și îmi place să trăiesc printre oameni fericiți.

După numele de familie, înțeleg că sunteți căsătorită cu un norvegian. Țările scandinave sunt recunoscute ca fiind țări în care bărbații și femeile își asumă și împart roluri egale deopotrivă în familie și în carieră. Ce puteți spune la acest capitol?

Citisem înainte să plec că egalitatea în drepturi e respectată în Norvegia. Într-adevăr e așa, poate în unele cazuri chiar exagerat. În Norvegia sunt mulți bărbați care lucreaza la grădiniță sau educă copii acasa și femei care lucrează în construcție. Barbatul aici ar putea insulta o femeie dacă s-ar oferi să achite consumul în bar.

Eram cândva fidelă ideii de a mă căsători cu cineva din Moldova sau cel puțin din țările ex-sovietice, pentru că vorbim aceeași limbă, împărțim aceeași cultură. Acum, când privesc în urmă, nici nu-mi imaginez viața cu altcineva. Iubitoare de libertate cum sunt și cu ambiții mari, nu cred că aș fi putut fi fericită cu altcineva.

Ce ar fi bine ca moldovencele să preia și să învățe de la norvegience?
Aici s-ar putea scrie o carte. Aș clasifica femeile noastre în două mari categorii: în prima femeile gospodine, bune la suflet, modeste, muncitoare, care reușesc peste tot. Și a doua – femeile cu tupeu, care abia așteapta să mulgă bani de la bărbați sau să amăgească pe cineva fără a munci.

Cele din prima categoria ar fi bine să aibă mai multă încredere în forțele proprii, să-și schimbe filosofia vieții, precum că fără bărbat la casă viața e imposibilă, să se impună a fi respectate, sa fie mai ambițioase, să nu le fie frică să riște. Cândva, am întrebat-o pe bunica mea dacă a fost fericită în viață, la care ea mi-a răspuns: „Da’ eu, draga mamei, am mai avut timp să mă gândesc ce-i fericirea?!” Sper doar că tânăra generație a femeilor să gândească în stil european.

Celor din categoria a doua: să se respecte mai mult pe sine și să nu fie dependențe de bărbați sau de așa-numiții „sponsori”. Să încerce să-și câștige banul propriu și să guste din libertatea financiară, care îți dă și libertate sufletească. Cât timp ai un creier în funcțiune și o dorință de a o face, e posibil.

Distribuie articolul: