Ar fi putut și azi să vândă broderii la UNIC, în Chișinău, așa cum o făcea până în 2007, dar și-a pus țara în raniță și a plecat, cu toată familia, în Canada. Ea zice că au plecat de dragul copiilor. Se pare însă că soarta a fost generoasă și cu părinții, scrie KLumea.eu. Elena Calmân, patisier de profesie, crează acum cele mai deosebite torturi în Montreal, iar creațiile sale desprinse parcă din poveste, sunt perfect comestibile și foarte delicioase.

”Prin ’97, vremurile erau vremuri grele în Moldova, începusem să fac acasă torturi la comandă. Îmi plăcea patiseria încă de când eram elevă. Căutam rețete peste tot, le colectam. Înotdeauna am fost pasionată de bucătărie, dar niciodată nu am făcut-o profesionist”, povestește Elena Calmân, patisier de profesie, pentru KLumea.eu.

Tort Elena

Ajunsă la Montreal, Elena a studiat întâi limba franceză, apoi a mers la colegiu, să se facă educatoare. A renunțat rapid la idee, iar între timp, soțul său a deschis în Montreal o linie de producere de aluat-foietaj. Pentru că avea pasiunea dulciurilor încă din adolescență, Elena a mers mai târziu la Institut de tourisme et d’hôtellerie du Québec, la specilitatea Patiserie. Rigurozitatea a adus-o pe lista de așteptare, iar la primul loc eliberat, a început studiile.

 Ariel tort

La ITHQ, moldoveanca a învățat să aprecieze valoarea ingredientelor naturale, să combine gustos și suprinzător aromele și să devină un adevărat artizan în patiserie. Nu i-a fost deloc ușor, având și o familie, doi copii și multe treburi pe cap. Dacă tehnologiile de producere a blaturilor au fost învățate „ca la carte”, decorul torturilor a rămas a fi pentru Elena tema de acasă. Fiind o autodidactă, asta face lucrările sale să fie și mai valoroase. „Să fii un om foarte bine organizat, este o calitate esențială pentru un patisier, spune Elena, altfel nu i-ar reuși nimic.”

Tort Sophie

Cei mai mulți clienți ai săi sunt migranții moldoveni, români și ruși. Majoritatea decorurilor de tort Elena le pregătește singură, dar sunt unele pe care le aduce inclusiv din Moldova, cert este că niciunul aproape nu ajunge să se repete. Chiar dacă torturile Elenei par a fi rupte din povești, autoarea lor recunoaște că nu a făcut niciodată pictură și toate decorurile se nasc doar în imaginația sa, sunt perfect comestibile și unice. În toamnă, moldoveanca visează să deschidă propria patiserie, care se va numi „La Passion”.

Sursa: KLumea.eu