Efimia Climov, originară din satul Mileștii Mici, locuiește în orașul Peoria din statul american Arizona de 10 ani. Și-a transformat casa într-un azil pentru îngrijirea bătrânilor, unde beneficiarii găsesc liniște și servicii de calitate. 

„Un pic ne-a fost greu pentru că nu am cunoscut limba engleză, nimic, nu am vorbit deloc, am ajuns ca turiști. Nu aveam acte. Din fericire, am cunoscut oameni buni, români care ne-au ajutat să ne integrăm în comunitatea de români, să găsim un serviciu acolo unde nu se cere să cunoști limba engleză. Sunt o persoană ambițioasă, rezistentă, nu mi-e frică de greutăți, oricând pot începe de la zero. Oriunde”, povestește doamna.

capture-20170918-090520

Curios e că, la început, Efimia Climov nu a văzut cu ochi buni conceptul de „casă pentru bătrâni”.

„Cum, copiii își dau părinții la casele de bătrâni? Dar să știți că merită în așa sistem. Copiii trebuie să își trăiască viața lor, au copiii și nepoții lor pe care trebuie să-i îngrijească. Este aceeași casă în care trăiți voi, pur și simplu are licență pentru o casă de bătrâni. Sunt parte din familia mea. De exemplu, o familie are 10 copii, iar tu tu ai 10 bătrâni, bătrânii fiind ca niște copii. Ei plătesc singuri. Singuri plătesc în fiecare lună. Din păcate, bătrânii din Moldova, cu pensiile lor, nu își pot permite să trăiască într-o casă de lux. Din păcate. Sperăm că guvernul se va gândi vreodată.”

capture-20170918-085859

Vedeți toată povestea Efimiei Climov în materialul realizat de jurnalista Natalia Ghilașcu:

Sursa: Moldova Times