O nouă cercetare publicată de o echipă internaţională de experţi a identificat o metodă simplă prin care milioane de vieţi din întreaga lume ar putea fi salvate în fiecare an: reducerea consumului de sare şi creşterea consumului de potasiu (prin adăugarea mai multor fructe şi legume în dietă). Aceste schimbări banale în dieta oamenilor ar duce la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce ar reduce la rândul său riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, se arată în cercetarea publicată. Pentru a analiza acest subiect în profunzime, cercetătorii britanici au analizat alături de alţi experţi din întreaga lume câteva zeci de studii internaţionale asupra sării, potasiului şi a hipertensiunii. Hipertensiunea este definită ca fiind un rezultat mai mare sau egal de 14/9.

Iată câteva dintre rezultatele obţinute de cercetători

– O reducere modestă a consumului de sare pentru patru sau mai multe săptămâni ducea la reducerea presiunii sistolice (numărul mai mare), în medie, cu 5 mm coloană de mercur. Persoanele cu hipertensiune înregistrau scăderi mai mari;

– Reducerea consumului de sare nu avea efecte adverse asupra colesterolului sau a funcţiilor renale;

– De asemenea, creşterea consumului de potasiu ajuta la scăderea tensiunii arteriale;

Graham MacGregor, profesor de medicină cardiovasculară în cadrul London School of Medicine şi totodată coordonatorul acestui studiu, afirmă că reducerea la jumătate a consumului de sare ar duce la prevenirea a aproximativ 2,5 milioane de decese anual.

Specialistul afirmă că decizia ideală ar consta în reducerea consumului de sare şi creşterea consumului de potasiu. Pentru a consuma mai mult potasiu, expertul recomandă oamenilor să mănânce 3 porţii suplimentare de fructe şi legume în fiecare zi faţă de ce mănâncă în acest moment.

sursa: descopera.ro 

Distribuie articolul: