Ce șanse de viață are un copil născut prematur? De ce are el nevoie până se întremează și „de ce atârnă viața lui”? Acestea dar și altele un milion de întrebări despre viața micuților născuți de câteva sute de grame sau de puțin peste un kilogram ne vin în cap când auzim de prematuri. Asociația Copiilor născuți Prematur din Republica Moldova aduce pentru al doilea an consecutiv o expoziție foto extrem de emoționantă.

O expoziție de fotografie a copiilor născuți prematur a fost vernisată în luna decembrie în holul Casei Naționalităților din Capitală. Evenimentul a fost organizat de Asociația obștească a copiilor născuți prematur „Vitae”, în colaborare cu Biroul Relații Interetnice. Fotografiile sunt de-a dreptul emoționante și aduc poveștile a câțiva zeci de copii și maturi care au reușit să învingă lupta cu aparatele și să ajungă „oameni mari”, la propriu și la figurat. Printre aceștia doctori cu renume, oameni de afaceri sau cazuri ale oamenilor simpli care au au succese în viață.

Potrivit organizatorilor, acțiunea a avut menirea de a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele cu care se confruntă copiii născuți prematur și părinții acestora. Unele poze intenționat au fost expuse arătând incubatoarele sau pătuțurile echipate pentru prematuri goale, pentru a demonstra cât de important este fiecare fir de aer și orice clipă din viața acestor bebeluși.

Președinta Asociației Obștești a copiilor născuți prematur „Vitae”, Aza Onică, a povestit pentru EA.md:

„În expoziție sunt etalate fotografiile copiilor care s-au născut prematur, cu masa corpului destul de redusă, pentru viața cărora au luptat și medicii, și părinții zile și luni. Sunt istorii pozitive, ale copiilor care au devenit oameni mari, care s-au realizat în viață, au familiile lor și 2 sau trei copii – oameni pentru care suntem extrem de feirciți. Din păcate am arătat și cealaltă parte a monedei, în care părintele vine cu laptele să hrănească micuțul din incubator, iar acesta nu a câștigat lupta cu viața”, menționează Aza Onică.

Aza a înființat această asociație după ce singură s-a confruntat cu mai multe probleme, născând un copil prematur. Se întâmpla acum patru ani, atunci când nu prea existau pe piață nici măcar hăinițe pentru acești bebeluți, atât de mici și neajutorați.

„Societatea noastră trebuie să conștientizeze că copiii născuți prematur nu sunt altfel, iar dacă ei vor fi îngrijiți adecvat, șansa lor la viață va crește foarte mult. Acum aproape patru ani, când am devenit părintele unui copil prematur, nu existau atâtea posibilități, iar speranța de viață a unui prematur era cu mult mai scăzută. Din fericire medicina evoluează, iar pe lângă aceasta copiii născuți astăzi se pot bucura de o serie de facilități: de la hăinuțe pentru prematur și până la posibilități tehnice extraodinare pentru a menține viața lor până la limita în care să poată respira și se alimenta singuri”, mai spune Aza Onică pentru EA.md.

Un incubator care asigură primele săptămâni de viață ale unui nou-născut prematur costă aproximativ 20 mii de euro. PreședintaAsociației Obștești a copiilor născuți prematur „Vitae” ne spune că organizația a depus mai multe proiecte de finanțare pentru procurarea incubatoarelor pentru secția de copiii născuți prematuri. Vedeți mai jos a doua parte a galeriei, cu maturi și copii, născuți prematur.

Foto: Marianna Petrenko