Pentru Silvia Nicolaeș Catana, stabilirea în Franța a însemnat nu doar un nou vector al destinului, ci și o nouă calitate a vieții. Moldoveanca a cărei poveste a sensibilizat deja multe cititoare ale revistei noastre, a devenit din nou mămică la Paris. A adus pe lume o fetiță pe nume Noémie, iar pentru că a născut fiul mai mare în Moldova, Silvia ne-a vorbit și despre cum a fost experiența unei nașteri în republica franceză. Povestea Silviei este unică, pentru că atât ea, cât și fiica, dar și bunicuța sunt născute în aceeași zi!

17105608_1373553939374005_1511625760_n„Am scăpat din mâinile lui, mi-am luat copilul și am plecat!” Povestea unei moldovence care a depășit violența domestică, croindu-și fericirea în Franța

„Acesta este unul din cele mai frumoase evenimente, de fapt – unul dintre cele mai frumoase cadouri ale sorții. Noemie, fetița noastră, s-a născut pe 28 iulie, chiar de ziua mea și tot în aceasta zi sărbătorită este și mama mea. Suntem 3 generații de femei născute în aceeasi zi.

Mă bucur că am avut oportunitatea să nasc în Franța. Dacă e sa fac comparație între sistemul medical de aici și cel de la Chișinău, pot spune că totul este diferit, începând cu personalul spitalului și până la condițiile oferite.

La 7 luni de sarcină, fiecare femeie are o întrevedere cu un anestezist, apoi face câteva analize pentru a determina riscul de alergie. În timpul travaliului, mamei i se administreaza o injecție peridorală (anestezie în coloana vertebrală) cu acordul pacientei, pentru a diminua intensitatea durerilor.

Prezența soțului la naștere este un lucru firesc și nu este un tabu pentru nimeni. Pentru noi doi a fost o experiență plăcută. Soțul mi-a fost alături de la internare și până externarea din spital. Chiar după primele minute după nașterea fetiței, el a avut ocazia să facă poze și să înregistreze cele mai frumoase momente cu mica noastră prințesă.

17092060_1373547042708028_965351918_n

Personalul medical a avut o atitudine foarte frumoasă și respectuoasă față de noi. Am avut parte de o odaie personală, cu toate cele necesare pentru bebeluș, inclusiv scutece și produse igienice pe toata perioada internării și desigur: duș, TV și un fotoliu extensibil.

Din punct de vedere administrativ, nici la maternitate nu se dă cu avans vreo o sumă de bani. Medicii și personalul de spital nu au de-a face cu chestiuni de ordin administrativ; facturile le primești după câteva zile, acasă. Datorită acestui fapt, nu ești supus unui tratament discriminatoriu, cum se practică uneori în Moldova, față de persoanele defavorizate. Asigurarea socială acoperă 70% din suma, iar restul 30% le acoperă asigurarea medicală”, ne-a mărturisit fericita mămică.

17105279_1373553912707341_114092420_n

Foto: arhiva personală