Psihologul Ana Niculăeș, jefuită pe strada Mesager a capitalei, a înaintat un demers către Primărie prin care a cerut să fie iluminată regiunea. Iluminatul public a fost restabilit, dar psihologul nu vrea să se oprească aici și ne cere ajutorul. Ana Niculăeș vrea să o susținem și să semnăm petiția prin care îi cere Șefului Inspectoratului General de Poliție câteva schimbări. „Dacă până la atac înainte de ieși din casă verificam dacă am mobilul la mine și suficienți bani de drum, acum primul lucru care verific înainte de a ieși din casă este dacă am balonașul de gaz la mine. Seara circul exclusiv cu taxi, dar iarăși... șoferi de taxi sunt diferiți... sunt amabili și politicoși și sunt și agresivi în comunicare. Respectiv, am început să merg la cursuri de autoapărare. După toată interacțiunea cu colaboratorii de poliție, eu la moment nu am încredere în poliție. Și vreau acest lucru să se schimbe. Iată de ce vreau să mă ajutați să colectăm semnături pentru o petiție care ar putea să contribui la schimbare. Mi-ar place să fie lansate campanie de informare în direcția ce putem face la nivel personal pentru a evita să devenim ținta unui jaf sau act de huliganism. Cum să reacționam dacă totuși avem ghinionul să devenim victima unui jaf.” Vedeți mai jos conținutul petiției.

1.Introducerea patrulei pe timp de seară în zona străzii Mesager, o regiune considerată de poliție ca fiind periculoasă.(După ce am fost jefuită, am depus cerere la sectorul de poliție să patruleze zona și să-mi arate înregistrările de pe camera video din zonă ca să vedem dacă reușim să identificam infractorul. Mi s-a spus că ei au verificat camerale video unde se vede cum eu fug spre Baza Protecție de Stat „Fulger” și au verificat și câteva ore înainte de incident să vadă dacă a trecut pe acolo persoana pe care au am descris-o și ei susțin ca nu au identificat pe nimeni care să corespundă profilului. Și până acum infractorul e în liberate. Eu când trebuie să ies din apartament, simt o puternică durere de stomac din cauza fricii. Au venit foarte mulți colaboratori de poliție și erau îngroziți de regiunea în care locuiesc și cât de strașnic pare să treci pe aici în fiecare seara prin întuneric singură. Au fost care chiar au mărturisit: “Eu m-ași teme să merg pe aici, pe lângă pădurea asta, de unde în orice moment poată să sără cineva!”)

2.Să fie elaborat în termen de 30 de zile un plan de securizare a zonei (de ex: să fie iluminate regiunile care sunt considerate cu nivel înalt de risc de infracțiuni și să fie instalate camere de supraveghere video, pentru a ajuta colaboratorii să identifice mai ușor infractorii).

3.Să fie lansată o campanie de informare despre cum putem evita să devenim ținta unui jaf sau a unui act de huliganism, despre cum să reacționam dacă totuși avem ghinionul să devenim victima unui jaf. Cum ar trebui să acționeze alți cetățeni care văd că cineva este victima unui jaf. (Și în 2010 am fost jefuită, eram la vreo 200 de metri de stația de troilebuz. Chiar dacă eu am strigat după ajutor, deși acolo erau vreo 15 persoane, nimeni nu a sunat la politie. Deși erau și bărbați care ar fi putut să intervină, au ales să nu o facă. Pe mine acest lucru nici nu m-a surprins, eram furioasă pe ei, dar știam că nu au intervenit din instinctul de autoconservare a propriei vieți. Este legitate psihologică, cu cât mai multe persoane sunt martore a unei infracțiuni cu atât mai mult scade probabilitatea că vor interveni pentru a ajuta victima. Responsabilitatea personală scade. Fiecare martor vede infracțiunea și gândul automat este: “De ce să intervin eu dacă nimeni nu intervine?”. Mi-ar fi fost de ajutor dacă cel puțin apelau la poliție.)

Citește și: A fost târâtă pe asfalt și jefuită de atacator, apoi au urmat glumițele polițiștilor. Cum e să fii victimă în Republica Moldova?

4. Publicarea standardelor naționale de intervenție a poliției în cazuri similare. În cit timp trebuie să se răspundă la 902 și în cât timp trebuie să vină patrula de poliție la fața locului unde a fost solicitat ajutor prin intermediul unui apel la 902. (În timpul jafului din 3 ianuarie 2018, martorii au apelat la poliție, dar linia era ocupată, la 902 vreo 5 minute nimeni nu răspundea. Personalul de la „Fulger” mi-a spus că colaboratorii de poliție vor veni și vor merge pe „urmele fierbinți” și vor prinde infractorul. Problema a fost că prima patrulă a venit după 30 de minute. În acest timp, infractorul putea să fie în altă parte a orașului sau în general în afară orașului.)

5. Elaborarea unui cadru care să le permită cetățenilor să raporteze cazurile când colaboratorii de poliție fac abuz de serviciu sau să raporteze lipsa de satisfacție în comunicarea și colaborarea cu reprezentanții poliției.

Dacă susțineți inițiativa Anei Niculăeș, semnați petiția.