Frumoase, deștepte, șirete, tactice și chiar crude. Lista lor începe cu femeile-faraon ale Egiptului și continuă cu nume ca Jeanne d’Arc, Catherina de Medicis, Mata Hari, Marylin Monroe, și altele. Ele sunt femeile care au influențat istoria epocii lor, schimbând cursul politicii, modelele sociale sau culturale, și condamnând invariabil bărbații din jurul lor la sclavie… Sclavia admirației. Revista PentruEa.md își propune să readucă în atenție aceste exemple și dă startul unui nou ciclu de materiale ilustrative.

Ivana Trump este numele unei femei de succes din anii `80 care a depășit comunismul cehoslovac și a cucerit o Americă a Statelor Unite.
Născută în Cehoslovacia (1949), Ivana (pe atunci, Zelnickova) cunoaște realitatea occidentală în urma călătoriilor și a competițiilor sportive, ca profesionistă la ski. Deși Ivana trăia într-o țară comunistă izolată de Cortina de Fier, totuși a fost o norocoasă, având acces la lumea exterioară prin călătoriile plătite de stat, pentru a participa la competiții sportive internaționale.

Cele câteva ieșiri din țară au determinat-o să-și spună ferm: „Vreau să locuiesc într-o țară din Occident”. Pe atunci, unica soluție pentru a pleca și a nu fi considerată fugară, era să se căsătorească cu un străin. În curând Ivana se căsătorește cu un bun prieten de origine austriacă, care era și el skior. În acelaș timp ea este profund afectată și de un alt eveniment – accidentul auto care i-l fură pe iubitul său, Iuri Steidal.

După moartea acestuia, în 1973 Ivanna emigrează din Cehoslovacia în Canada. Aici începe marea aventură a Ivanei Zelnickova. După stabilirea la Montreal, aceasta desface căsătoria fictivă pe care o legase pentru a evada din lagărul comunist, fără ca familia sa să sufere consecințele răzbunării statului.
Ivana își cîștigă existența ca model. Exteriorul său a fost curând remarcat de nume mari din lumea modellingului canadian. Totul mergea cât se poate de bine. Cenușăreasa devine prințesa favorită a Montrealului, dar în curând viața ei avea să fie schimbată de un om, și acesta a era milionarul american și burlacul râvnit al New-Yorkului, Donald Trump.

Donald a fost vrăjit imediat de personalitatea puternică a Ivanei. În curînd, aceștia doi se căsătoresc. Ivana este nevoită să se adapteze la această nouă lume care a calificat-o la început drept o blondă măritată cu un magnat al construcțiilor. Dar ambițioasa blondă demonstrează contrariul și devenine mâna dreaptă a soțui ei, datorită calităților sale personale și profesionale.

Perseverentă, disciplinată, femeia-lider mereu dispusă să învețe, Ivana își consolidează voința și poziția de fier în societate. Toate aceste schimbări nu au împiedicat-o să dea naștere la 3 copii – Donald Trump junior, Ivanka și Eric, și să devină între timp partenerul și consilierul soțului său. Astfel, Ivana ajunge să dețină pe rând posturile de vice-președinte de design interior al organizației Trump, președinte executiv al Trump Castle & Casino și președintele hotelului Plaza.
O femeie fără studii în domeniu, fără o pregătire sau experiență anterioară, nou venită într-o țară străină, mamă, soție, una din cele mai fotografiate femei din lume și mereu în atenția presei. Cum a reușit atât de multe într-un timp atât de scurt? Asta e personalitatea acestei femei-magnet.

Dar viața ei a fost mai mult decât o poveste de succes. A fost o norocoasă, dar și o luptătoare, însă acestea nu au fost de ajuns. Căsătoria ei avea de suferit. Cauzele au fost multiple, inclusiv vedetismul excesiv al Ivanei și statutul social de director. Începe războiul între soții Trump. Și, după cum o belea nu vine niciodată singură, în curând Ivana este distrusă de vestea că în Cehoslovacia, tatăl ei murise în urma unui atac de cord. Acest eveniment îi determină pe Donald și Ivana să divorțeze amiabil. De acum înainte femeia de afaceri din familia Trump este pe cont propriu și orice activitate din trecut legată de acest nume este sistată complet.

Proaspăt divorțată și încă în atenția presei, Ivana va întreprinde mai multe activități. Se va filma în câteva filme, o serie de reclame, va lansa propria carte „For love alone” care devine best-seller, primește o nouă provocare din partea unei televiziuni, unde prezintă un show și este moderatoarea unei rubrice a tabloidul „The Globe”.

Aceasta e povestea unei femei de succes din epoca contemporană, care s-a dovedit a fi nu mai puțin puternică, ambițioasă, dură și perseverentă decât soțul ei. O femeie mai puternică decât circumstanțele respective și perfecționistă în sensul bun al cuvântului.

Distribuie articolul: