Dacă pentru multe dintre vedete chirurgia estetică este un moft, pentru adolescenta afgană Zubaida Hasan, a fost o necesitate vitală. Calvarul prin care a trecut acest copil nu poate fi descris în cuvinte, însă a fost sfârșit de mâinile iscusite ale chirurgilor esteticieni din California. Cum arăta fetița înainte de operație, dar și cum arată acum, vedeți mai jos.

Zubaida Hasan provine dintr-o familie cu 9 copii, din provincia Farah, Afganistan și nu era cunoscută înainte de accidentul care i s-a întâmplat. Avea 9 ani (în 2001), când turna gaz lampant în soba  în care se pregătea mâncarea și, din motive necunoscute, lichidul s-a aprins, lăsându-i cicatrici groaznice.

Cele mai multe arsuri au fost înregistrate în partea trunchiului și în special a feței și gâtului. Medicii afgani au renunțat să-i acorde vreun ajutor chirurgical, pentru că pur și simplu nu erau în stare să muncească la o operație atât de serioasă.

Tatăl Zubaidei a fost nevoit să se adreseze la medicii din armata americană, care, pe atunci, se mai aflau încă la Kabul.

Potrivit grossmanburnfoundation.org, Medicii din armata americană s-au dovedit a fi buni cu familia fetei și au trimis-o imediat la Grossman Burn Center din Sherman Oaks, California, pe mâinile chirurgului plastician Peter Grossman.

Fata a suportat cu brio 12 operații care i-au întors conturul normal al feței și gâtului. Timp de 12 săptămâni, adolescenta a învățat limba engleză și a început să frecventeze școala (Round Meadow Elementary School din Calabasas, California) pentru prima oară în viață.

La școală, Zubaida a trecut printr-o perioadă de reabilitare și a primit, pentru asta, tot suportul psihologilor.

Fetița s-a întors, recent, în Afganistan. Acum, visează să devină medic pediatru, pentru ca să-i poată ajuta pe alți copii cu probleme de sănătate din Afganistan.

Foto: grossmanburnfoundation.org, admit-one.net

Distribuie articolul: