Stela Savin este elevă în clasa a opta în orașul Hîncești. Visul ei este să devină campioană mondială la box. Ea vine dintr-o familie romă, este al cincilea copil din cei șapte. Surorile ei mai mari au fost implicate în mai multe discipline sportive când erau mai tinere, dar au fost nevoite să lase sportul când s-au căsătorit.  

„De mică m-am îndrăgostit de sport, probabil din cauza că acasă fraţii mei se antrenau şi mie îmi plăcea, nu doar să-i privesc, dar şi să le imit mişcările,” a mărturisit Stela pentru UN Women.

După doi ani de antrenamente, Stela a participat la mai multe competiții de box inclusiv regionale unde a câștigat câteva medalii. Antrenorul și familia ei sunt cei mai mari susținători.

„Eu onorez tradiţiile noastre rome şi niciodată nu le voi uita, dimpotrivă, le voi promova mai departe. Însă sunt categoric contra abandonului şcolar sau mariajului timpuriu deoarece noi, fetele rome, tot avem visuri, planuri, aptitudini ca şi calităţi de a face ceva util atât pentru sine cât şi pentru întreaga societate. Eu mereu mă întreb de ce oare fetele cred că nu pot să facă ceea ce pot face băieţii?”.

Tradițional, fetele rome tind să se căsătorească devreme. Multe dintre ele lasă studiile pentru a începe o familie. De multe ori este considerat un lucru obișnuit ca la o vârstă tânără fetele să se căsătorească cu un bărbat ales de familiile lor. Stela își respectă familia și muncește mult, în schimb vrea doar sprijinul familiei pentru deciziile ei. Din fericire ea are acest sprijin.

Un studiu ONU din 2014  arată că femeile și fetele rome sunt unul dintre cele mai vulnerabile grupuri din Moldova, afectate de discriminarea în bază de gen, rasism și clasă. Femeile și fetele rome încă se confruntă cu inegalitatea în viața socială, economică și politică.

„UN Women a sprijinit femeile rome în Moldova din 2011. Prin programul ONU „Femeile în Politică”, și cu suportul guvernului Suediei, am incurajat femeile rome să participe în alegerile din 2015. Ca rezultat primele femei rome au fost alese în consiliile locale”, spune Ulziisuren Jamsran, Reprezentanta de țară UN Women Moldova. „Prin colectarea istoriilor femeilor rome puternice din toată țara, tindem să aducem vizibilitate femeilor rome în mass-media din Moldova și să spargem stereotipurile existente. Pentru ca femeile să aibă un impact mai mare în societate, ele trebuie să fie vizibile – și în special drepturile lor trebuie să fie în prim plan.”

Acest articol este parte din campania „Zoralé jiuvlia” („femei puternice” în limba romani) care promovează istoriile de succes ale femeilor și fetelor rome. Articolul este realizat de jurnalista Elena Sîrbu în colaborare cu UN Women în Moldova (Agenția Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor).

Foto Credit: UN Women Moldova/Diana Savina