O familie de români din zona Udine (nordul Italiei) a refuzat, attunci când femeia a născut la spitalul San Daniele del Friuli, să taie cordonul ombilical al nou-născutului. Motivul?

„Din convingere personală”. Adică atât mama cât și tată copilului voiau să practice așa-zisul „Lotus birth”, practică utilizată pentru prima dată în 1974 în California. În acest mod  medicii nu mai intervin si lasa cordonul ombilical, care leaga fatul de placentă, să se usuce și să se desprindă natural, chiar daca se întampla la 5, chiar 10 zile de la naștere. Metoda însă poate provoca infecții cu efecte iremediabile pentru nou-născut. Deoarece copilul suferea, medicii au semnalat imediat autoritățile, la fața locului ajungând procurorul Antonio De Nicolo care a convins și a dispus continuarea procedurior medicale.

Citește și:  O nouă modă în Statele Unite ale Americii: femeile își mănâncă placenta după naștere

„Semn de tristețe al timpurilor, care arată la ce stadiu a ajuns medicina defensivă”, a spus procurorul. Am răspuns că medicii trebuie să salveze copilul pentru că misiunea lor este să salveze vieți.”

Lucrurile au reluat însă cursul normal, mama și copilul fiind în afara oricărui pericol, relatează emigrantul.it. Înainte de a deveni populară în anii 70, nașterea lotus era observată numai în rândul cimpanzeilor. În 1974, Claire Lotus Day a ieșit din spital cu placenta și cordonul ombilical nedesprinse. În nașterea lotus, medicii lasă cordonul ombilical care leagă fătul de placentă să se usuce și să se desprindă natural, chiar dacă se întâmplă la 5 sau chiar 10 zile după naștere. Tăierea timpurie a cordonului ombilical privează copilul de oxigenul și nutrienții oeriți de sângele placentar.

„Nașterea lotus asigură transferul de nutrienți necesari fătului în alimentație. La naștere, sistemul imunitar al bebelușilor suferă schimbări uriașe. Dacă mamele aleg să nu îndepărteze cordonul ombilical, asigură de fapt un proces optim de irigare a creierului”, consideră Mary Ceallaigh, moașă americană care asistă mamele la nașterea lotus, citim pe nastenatural.ro.